Pikantny burger rybny z surówką z kapusty i marchewki
Pikantny burger rybny z surówką z kapusty i marchewki

Pikantny burger rybny z surówką z kapusty i marchewki

Czas ogółem75 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania
60 minCzas marynowania

Ten burger rybny z chrupiącą kapustą i marchewką to król obiadu. Jest delikatnie pikantny, ale jeśli nie lubisz ostrych przypraw, po prostu nie dodawaj pikantnego sosu z papryką chili do Kimchi Kikkoman.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
filetu z tilapii, bez ości i skóry (lub z innej białej ryby)
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 szczypta
szczypta czosnku granulowanego
2 
bułki hamburgerowe
1 łyżeczka
masła
kilka liści sałaty
4 
plastry pomidora
50 g
posiekanej czerwonej kapusty
50 g
marchewki
3 łyżeczki
soku z cytryny
1 szczypta
soli

Sos:

40 g
jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka
musztardy stołowej
1 łyżeczka
musztardy Dijon
Wartości odżywcze (na porcję)1570 kJ / 375 kcal
13,7 gTłuszcz
24,2 gBiałko
38,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj w miseczce 2 łyżeczki Sos sojowy Kikkoman, ½ łyżeczki oliwy oraz pikantny sos z papryką Sos z chili do kimchi Kikkoman. Dodaj kawałki ryby, posyp czosnkiem granulowanym i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut.

Krok 2

W międzyczasie posiekaj czerwoną kapustę. Dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i dopraw solą. Odstaw na 30-40 minut.

 

Krok 3

Marchewkę pokrój w cienkie paski (np. za pomocą obieraczki do warzyw julienne). Przełóż do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę Sos sojowy Kikkoman​​​​​​​.

 

Krok 4

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż zamarynowane kawałki ryby z obu stron, aż się przyrumienią.

 

Krok 5

Bułki przekrój na pół w poprzek. Na patelni rozgrzej masło i opiecz na nim bułki (przekrojoną stroną do dołu). 

 

Krok 6

Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt grecki, musztardę stołową oraz musztardę Dijon.

Krok 7

Przekrojone strony bułek posmaruj sosem. Połóż na nich liście sałaty, następnie rybę, plastry pomidora, czerwoną kapustę i marchewkę. Przykryj drugą połówką bułki.

ID przepisu: 1145

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj w miseczce 2 łyżeczki Sos sojowy Kikkoman, ½ łyżeczki oliwy oraz pikantny sos z papryką Sos z chili do kimchi Kikkoman. Dodaj kawałki ryby, posyp czosnkiem granulowanym i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut.

W międzyczasie posiekaj czerwoną kapustę. Dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i dopraw solą. Odstaw na 30-40 minut.

 

Marchewkę pokrój w cienkie paski (np. za pomocą obieraczki do warzyw julienne). Przełóż do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę Sos sojowy Kikkoman​​​​​​​.

 

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż zamarynowane kawałki ryby z obu stron, aż się przyrumienią.

 

Bułki przekrój na pół w poprzek. Na patelni rozgrzej masło i opiecz na nim bułki (przekrojoną stroną do dołu). 

 

Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt grecki, musztardę stołową oraz musztardę Dijon.

Przekrojone strony bułek posmaruj sosem. Połóż na nich liście sałaty, następnie rybę, plastry pomidora, czerwoną kapustę i marchewkę. Przykryj drugą połówką bułki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.