Mitarashi-dango (kulki mochi ze słodką polewą z sosu sojowego)

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Przepis i składniki na kulki mochi ze słodkim sosem sojowym. Bardzo popularny japoński deser.

Składniki

6 porcj(e/i)

Na słodki sos sojowy:

3 łyżki
słodkiego białego wina
200 ml
niegazowanej wody mineralnej
6 łyżki
brązowego cukru
3 ½ łyżki
mąki ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)

Na pierogi z mąki ryżowej:

150 g
miękkiego tofu (jedwabistego)
150 g
klejącej mąki ryżowej
Olej roślinny, jeśli pierogi mają być smażone
Wartości odżywcze (na porcję) 904 kJ  /  216 kcal
5,3 g Tłuszcz
5,8 g Białko
35,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Na słodki sos sojowy:

  1. Wlej wino do rondelka i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj wodę mineralną, cukier i sos sojowy Kikkoman, gotuj dalej, aż cukier się rozpuści.
  3. Zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i dodaj do gotującego się płynu, ciągle mieszając. Ponownie szybko doprowadź do wrzenia i schłodź.

Krok 2

Na pierogi z mąki ryżowej:

Dobrze odsącz tofu, włóż je do miski i dokładnie rozgnieć szpatułką.

Krok 3

Dodaj klejącą mąkę ryżową i dobrze ugnieć dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.

Krok 4

Dłońmi uformuj z ciasta 6 kulek, ok. 18 g każda.

Krok 5

Zagotuj w rondlu wodę i gotuj pierogi z mąki ryżowej przez 3-4 minut. Zmniejsz ogień i gotuj kulki do wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 6

Odsącz pierogi i nadziej po 3 pierogi na każdy szpikulec. Według preferencji można krótko podsmażyć je z obu stron na małej ilości oleju roślinnego na rozgrzanej patelni. Rozłóż na talerzach i podawaj polane słodkim sosem sojowym (wymieszanym do gładkości). Udekoruj liśćmi mięty i podawaj.

ID przepisu: 949

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na słodki sos sojowy:

  1. Wlej wino do rondelka i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj wodę mineralną, cukier i sos sojowy Kikkoman, gotuj dalej, aż cukier się rozpuści.
  3. Zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i dodaj do gotującego się płynu, ciągle mieszając. Ponownie szybko doprowadź do wrzenia i schłodź.

Na pierogi z mąki ryżowej:

Dobrze odsącz tofu, włóż je do miski i dokładnie rozgnieć szpatułką.

Dodaj klejącą mąkę ryżową i dobrze ugnieć dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.

Dłońmi uformuj z ciasta 6 kulek, ok. 18 g każda.

Zagotuj w rondlu wodę i gotuj pierogi z mąki ryżowej przez 3-4 minut. Zmniejsz ogień i gotuj kulki do wypłynięcia na powierzchnię.

Odsącz pierogi i nadziej po 3 pierogi na każdy szpikulec. Według preferencji można krótko podsmażyć je z obu stron na małej ilości oleju roślinnego na rozgrzanej patelni. Rozłóż na talerzach i podawaj polane słodkim sosem sojowym (wymieszanym do gładkości). Udekoruj liśćmi mięty i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.