

Mitarashi-dango (kulki mochi ze słodką polewą z sosu sojowego)
Czas ogółem
20 min
10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
Przepis i składniki na kulki mochi ze słodkim sosem sojowym. Bardzo popularny japoński deser.
Składniki
6 porcj(e/i)
Na słodki sos sojowy:
3 łyżki
słodkiego białego wina
200 ml
niegazowanej wody mineralnej
6 łyżki
brązowego cukru
3,5 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
Na pierogi z mąki ryżowej:
150 g
miękkiego tofu (jedwabistego)
150 g
klejącej mąki ryżowej
Olej roślinny, jeśli pierogi mają być smażone
Wartości odżywcze (na porcję)
904 kJ
/
216 kcal
5,3 g
Tłuszcz
5,8 g
Białko
35,3 g
Węglowodany
Przygotowanie
Krok 1
Na słodki sos sojowy:
- Wlej wino do rondelka i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj wodę mineralną, cukier i sos sojowy Kikkoman, gotuj dalej, aż cukier się rozpuści.
- Zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i dodaj do gotującego się płynu, ciągle mieszając. Ponownie szybko doprowadź do wrzenia i schłodź.
Krok 2
Na pierogi z mąki ryżowej:
- Dobrze odsącz tofu, włóż je do miski i dokładnie rozgnieć szpatułką.
- Dodaj klejącą mąkę ryżową i dobrze ugnieć dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dłońmi uformuj z ciasta 6 kulek, ok. 18 g każda.
- Zagotuj w rondlu wodę i gotuj pierogi z mąki ryżowej przez 3-4 minut.
- Zmniejsz ogień i gotuj kulki do wypłynięcia na powierzchnię.
- Odsącz pierogi i nadziej po 3 pierogi na każdy szpikulec.
- Według preferencji można krótko podsmażyć je z obu stron na małej ilości oleju roślinnego na rozgrzanej patelni.
- Rozłóż na talerzach i podawaj polane słodkim sosem sojowym (wymieszanym do gładkości). Udekoruj liśćmi mięty i podawaj.
ID przepisu: 949
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej