

Melon salad with crispy tortilla strips
Ta łatwa do przygotowania sałatka idealnie uzupełnia inne dania kuchni meksykańskiej - ale solo też będzie doskonałym posiłkiem w upalny letni dzień. Melona z przepisu możesz zastąpić arbuzem lub cytrusami. Paski tortilli to świetny sposób na wykorzystanie resztek tortilli dowolnej wielkości.
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Krok 1
Tortille posmaruj olejem i pokrój w paski o szerokości 1-1,5 cm. Ułóż na blasze i piecz przez około 5-7 minut w 225°C, aż staną się złociste i chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Arbuza, ogórka i awokado pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Wymieszaj w misce z drobno posiekaną kolendrą i pietruszką.
Krok 3
Tuż przed podaniem udekoruj sałatkę chrupiącymi paskami tortilli.
Krok 4
Przygotuj sos vinaigrette. Wymieszaj sos ponzu, oliwę z oliwek, ocet, chili, miód i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.
Krok 5
Możesz też dodać trochę sera i ziół.
ID przepisu: 1062
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej