Kukurydziany duet: żeberka teriyaki i maślano-sojowe
Kukurydziany duet: żeberka teriyaki i maślano-sojowe

Kukurydziany duet: żeberka teriyaki i maślano-sojowe

Czas ogółem40 min
25 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Ciesz się smakiem lata dzięki soczystym żeberkom kukurydzianym marynowanym w sosie teriyaki i maśle sojowym. Nie zapomnij o dodatkach: świeżej kolendrze, chrupiących solonych migdałach, pikantnych papryczkach chili czy aromatycznym sezamie. Poznaj swoją nową ulubioną przekąskę na wynos!

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
ugotowane kolby kukurydzy
2 
zmiażdżone ząbki czosnku
1 cm
drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka
syropu klonowego
 ½ łyżeczka
wędzonej papryki w proszku
 ½ łyżeczka
soku z cytryny
20 g
roztopionego masła
1 
czerwona papryczka chili (w krążkach)
20 g
posiekanych solonych migdałów
1 łyżka
świeżo posiekanej kolendry
1 łyżka
majonezu
1 łyżeczka
prażonego sezamu
 ½ 
posiekanego arkusza nori
1 łyżka
świeżo posiekanej natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)1666 kJ / 396 kcal
14 gTłuszcz
66,8 gBiałko
54 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  ugotowane kolby kukurydzy – 1  zmiażdżony ząbek czosnku – 1 cm drobno posiekanego imbiru – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka syropu klonowego –  ½ łyżeczka wędzonej papryki w proszku – 1  zmiażdżony ząbek czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka soku z cytryny – 20 g roztopionego masła

Kolby kukurydzy przekrój wzdłuż na ćwiartki. Przygotuj marynaty. Na marynatę teriyaki wymieszaj czosnek z imbirem, Marynatą Teriyaki Kikkoman, syropem klonowym i papryką w proszku. Na marynatę maślano-sojową wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i roztopione masło.

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż żeberka z kukurydzy. Połowę z nich posmaruj marynatą teriyaki, a drugą połowę - marynatą maślano-sojową. Piecz przez 10-15 minut.

Krok 3

1  czerwona papryczka chilli (w krążkach) – 20 g posiekanych solonych migdałów – 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka prażonego sezamu –  ½  posiekanego arkusza nori – 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Ostudzone żeberka teriyaki posyp chili, migdałami i kolendrą. Ostudzone żeberka maślano-sojowe udekoruj majonezem, a następnie posyp pozostałymi składnikami. Zapakuj na wynos.

ID przepisu: 1286

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 ugotowane kolby kukurydzy – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 1 cm drobno posiekanego imbiru – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka syropu klonowego – ½ łyżeczka wędzonej papryki w proszku – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka soku z cytryny – 20 g roztopionego masła

Kolby kukurydzy przekrój wzdłuż na ćwiartki. Przygotuj marynaty. Na marynatę teriyaki wymieszaj czosnek z imbirem, Marynatą Teriyaki Kikkoman, syropem klonowym i papryką w proszku. Na marynatę maślano-sojową wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i roztopione masło.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż żeberka z kukurydzy. Połowę z nich posmaruj marynatą teriyaki, a drugą połowę - marynatą maślano-sojową. Piecz przez 10-15 minut.

1 czerwona papryczka chilli (w krążkach) – 20 g posiekanych solonych migdałów – 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka prażonego sezamu – ½ posiekanego arkusza nori – 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Ostudzone żeberka teriyaki posyp chili, migdałami i kolendrą. Ostudzone żeberka maślano-sojowe udekoruj majonezem, a następnie posyp pozostałymi składnikami. Zapakuj na wynos.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.