Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki
Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki

Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z krewetkami teriyaki

Czas ogółem45 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas marynowania
25 minCzas gotowania

Przepyszna i prosta w przygotowaniu - taka właśnie jest kremowa zupa z tego przepisu. Sprawdzi się podana i jako lunch, i jako przystawka na przyjęciu - zdrowa, kolorowa miska pełna papryki i pomidorów. Krewetki w marynacie teriyaki dodają zupie oryginalnego charakteru, ale weganie i wegetarianie pokochają jej smak i bez tego dodatku.

Składniki

2 porcj(e/i)
3 
papryki czerwone
3 
soczyste pomidory
1 łyżka
posiekanej papryczki chili
1 
ząbek czosnku
1 łyżka
oliwy
400 ml
bulionu warzywnego
 ¼ łyżeczka
pieprzu
2 łyżki
posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo

150 g
krewetek
60 g
papryczek padron (albo cukinii)
1 łyżeczka
oliwy
1 łyżka
posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka
posiekanej papryczki chili
Wartości odżywcze (na porcję)1696 kJ / 405 kcal
21,2 gTłuszcz
26 gBiałko
26,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W rondelku na oliwie usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chili, pomidory i posiekany czosnek. Wlej bulion, dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Kikkoman Ponzu). Gotuj przez 20 minut.

Krok 2

Gdy zupa jest już prawie gotowa, obtocz oczyszczone krewetki w marynacie Teriyaki Kikkoman. Smaż lub grilluj, aż będą gotowe. Papryczki padron lub pokrojoną cukinię podsmaż na oliwie i posyp bazylią i chili.

Krok 3

Zmiksuj zupę na gładką masę blenderem. Dopraw pieprzem i świeżą bazylią. Podawaj z krewetkami i papryczkami padron.

ID przepisu: 1038

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W rondelku na oliwie usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chili, pomidory i posiekany czosnek. Wlej bulion, dopraw sosem sojowym Kikkoman (lub Kikkoman Ponzu). Gotuj przez 20 minut.

Gdy zupa jest już prawie gotowa, obtocz oczyszczone krewetki w marynacie Teriyaki Kikkoman. Smaż lub grilluj, aż będą gotowe. Papryczki padron lub pokrojoną cukinię podsmaż na oliwie i posyp bazylią i chili.

Zmiksuj zupę na gładką masę blenderem. Dopraw pieprzem i świeżą bazylią. Podawaj z krewetkami i papryczkami padron.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.