Grzanki z karmelizowaną gruszką i oscypkiem
Grzanki z karmelizowaną gruszką i oscypkiem

Grzanki z karmelizowaną gruszką i oscypkiem

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Smak prosto z Tatr - wykwintny tost z karmelizowaną gruszką, wędzonym oscypkiem i odrobiną tymianku to doskonałe połączenie  słodyczy ze słonością.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 plasterki
chleba pszennego
1 łyżka
oliwy
160 g
oscypka
2 
gruszki
1 łyżka
masła
1 łyżka
miodu
20 g
orzechów włoskich
1 
gałązka tymianku
2 łyżeczki
konfitury z żurawiny

Przygotowanie

Krok 1

4 plasterki chleba pszennego – 1 łyżka oliwy – 160 g oscypka

Chleb skrop oliwą, ułóż na blasze i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 minuty.
Oscypki pokrój w plasterki. Ułóż na grzankach i wstaw ponownie do piekarnika na kilka chwil, aż ser się roztopi.

Krok 2

2  gruszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka miodu – 20 g rzechów włoskich – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  gałązka tymianku

Gruszki pokrój na osiem części i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzej. Po chwili dodaj gruszki i smaż, aż zmiękną. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i listki tymianku i smaż jeszcze minutę.

Krok 3

2 łyżeczki konfitury z żurawiny

Na grzanki z oscypkiem wyłóż mieszankę gruszek z orzechami. Polej sosem ze smażenia. Nałóż po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Podawaj na ciepło.

Wskazówka

Po podaniu możesz polać grzanki odrobiną miodu i posypać świeżym tymiankiem. Jeśli nie masz oscypka, możesz użyć sera Manchego lub dowolnego innego wędzonego sera.

ID przepisu: 1360

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 plasterki chleba pszennego – 1 łyżka oliwy – 160 g oscypka

Chleb skrop oliwą, ułóż na blasze i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 minuty.
Oscypki pokrój w plasterki. Ułóż na grzankach i wstaw ponownie do piekarnika na kilka chwil, aż ser się roztopi.

2 gruszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka miodu – 20 g rzechów włoskich – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 gałązka tymianku

Gruszki pokrój na osiem części i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzej. Po chwili dodaj gruszki i smaż, aż zmiękną. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i listki tymianku i smaż jeszcze minutę.

2 łyżeczki konfitury z żurawiny

Na grzanki z oscypkiem wyłóż mieszankę gruszek z orzechami. Polej sosem ze smażenia. Nałóż po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Podawaj na ciepło.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.