Grzanki z karmelizowaną gruszką i oscypkiem
Smak prosto z Tatr - wykwintny tost z karmelizowaną gruszką, wędzonym oscypkiem i odrobiną tymianku to doskonałe połączenie słodyczy ze słonością.
Przygotowanie
Krok 1
4 plasterki chleba pszennego – 1 łyżka oliwy – 160 g oscypka
Chleb skrop oliwą, ułóż na blasze i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 minuty.
Oscypki pokrój w plasterki. Ułóż na grzankach i wstaw ponownie do piekarnika na kilka chwil, aż ser się roztopi.
Krok 2
2 gruszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka miodu – 20 g rzechów włoskich – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 gałązka tymianku
Gruszki pokrój na osiem części i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzej. Po chwili dodaj gruszki i smaż, aż zmiękną. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i listki tymianku i smaż jeszcze minutę.
Krok 3
2 łyżeczki konfitury z żurawiny
Na grzanki z oscypkiem wyłóż mieszankę gruszek z orzechami. Polej sosem ze smażenia. Nałóż po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Podawaj na ciepło.
Wskazówka
Po podaniu możesz polać grzanki odrobiną miodu i posypać świeżym tymiankiem. Jeśli nie masz oscypka, możesz użyć sera Manchego lub dowolnego innego wędzonego sera.
ID przepisu: 1360
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej