Dip "bagna cauda" z tofu i sosem sojowym
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej w rondelku ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i podsmaż. Wlej białe wino, zagotowuj i przelej do miksera.
Krok 2
Odsącz tuńczyka. W rondelku rozgrzej kolejne ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj tuńczyka i smaż, aż tuńczyk stanie się „suchy”. Dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego i chwilę podsmażaj. Przełóż na talerz i zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Dodaj tuńczyka do mieszanki cebulowo-czosnkowej w mikserze. Dodaj dobrze odsączone tofu, pozostały sos sojowy i oliwę, sok z cytryny i miód oraz puree. Dodaj parmezan, kapary, sól i pieprz. Wymieszaj z grubsza i podawaj.
Dip „bagna cauda” świetnie pasuje między innymi do:
- surowych paluszków warzywnych, takich jak marchew, seler, ogórek, papryka, rzodkiew
- gotowanych warzyw, takich jak zielone szparagi, młoda kukurydza, kalafior, brokuły itp.
ID przepisu: 202
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej