Dip "bagna cauda" z tofu i sosem sojowym

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
3 
ząbki czosnku
 ½ 
małej cebuli
3 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
białego wina
1 
puszka tuńczyka w oleju (= 185 g)
100 g
twardego tofu
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżka
miodu
2 łyżki
startego parmezanu
1 łyżka
kaparów
 ½ łyżeczka
soli
Odrobina świeżo zmielonego białego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję) 1009 kJ  /  241 kcal
15,3 g Tłuszcz
18,7 g Białko
5,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej w rondelku ½  łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i podsmaż. Wlej białe wino, zagotowuj i przelej do miksera.

Krok 2

Odsącz tuńczyka. W rondelku rozgrzej kolejne ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj tuńczyka i smaż, aż tuńczyk stanie się „suchy”. Dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego i chwilę podsmażaj. Przełóż na talerz i zostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Dodaj tuńczyka do mieszanki cebulowo-czosnkowej w mikserze. Dodaj dobrze odsączone tofu, pozostały sos sojowy i oliwę, sok z cytryny i miód oraz puree. Dodaj parmezan, kapary, sól i pieprz. Wymieszaj z grubsza i podawaj.

Dip „bagna cauda” świetnie pasuje między innymi do:

  • surowych paluszków warzywnych, takich jak marchew, seler, ogórek, papryka, rzodkiew
  • gotowanych warzyw, takich jak zielone szparagi, młoda kukurydza, kalafior, brokuły itp.

ID przepisu: 202

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej w rondelku ½  łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i podsmaż. Wlej białe wino, zagotowuj i przelej do miksera.

Odsącz tuńczyka. W rondelku rozgrzej kolejne ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek. Dodaj tuńczyka i smaż, aż tuńczyk stanie się „suchy”. Dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego i chwilę podsmażaj. Przełóż na talerz i zostaw do ostygnięcia.

Dodaj tuńczyka do mieszanki cebulowo-czosnkowej w mikserze. Dodaj dobrze odsączone tofu, pozostały sos sojowy i oliwę, sok z cytryny i miód oraz puree. Dodaj parmezan, kapary, sól i pieprz. Wymieszaj z grubsza i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.