Czekoladowy ajerkoniak
Czekoladowy ajerkoniak

Czekoladowy ajerkoniak

Czas ogółem10 min
5 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Rozgrzej atmosferę świątecznego spotkania, serwując ten pyszny czekoladowy ajerkoniak. Każdy łyk to bogate połączenie smaku czekolady, mięty i świątecznych przypraw, które w pełni oddaje ducha Bożego Narodzenia.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
żółtka
40 ml
syropu miętowego
400 ml
mleka
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
2 łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
4 łyżki
niesłodzonego kakao w proszku
2 łyżki
bitej śmietany
niebieskie perełki cukrowe do dekoracji
2 
listki mięty (górne, około 1 cm długości)
Wartości odżywcze (na porcję)1209 kJ / 289 kcal

Przygotowanie

Krok 1

2  żółtka – 40 ml syropu miętowego – 400 ml mleka – 2 kilka kropli Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki mielonego cynamonu – 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

Umieść wszystkie składniki oprócz żółtek w garnku i delikatnie podgrzej, aby uzyskać gęstą gorącą czekoladę. Następnie powoli przelej gorącą czekoladę do żółtek, cały czas mieszając, aby zatemperować czekoladę. Przelej mieszankę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzej, aż będzie gorąca.

Krok 2

2 łyżki bitej śmietany – niebieskie perełki cukrowe do dekoracji – 2  listki mięty (górne, około 1 cm długości)

Przelej czekoladowy ajerkoniak do kubków i udekoruj bitą śmietaną, perełkami cukrowymi i listkami mięty.

ID przepisu: 1401

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 żółtka – 40 ml syropu miętowego – 400 ml mleka – 2 kilka kropli Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki mielonego cynamonu – 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

Umieść wszystkie składniki oprócz żółtek w garnku i delikatnie podgrzej, aby uzyskać gęstą gorącą czekoladę. Następnie powoli przelej gorącą czekoladę do żółtek, cały czas mieszając, aby zatemperować czekoladę. Przelej mieszankę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzej, aż będzie gorąca.

2 łyżki bitej śmietany – niebieskie perełki cukrowe do dekoracji – 2 listki mięty (górne, około 1 cm długości)

Przelej czekoladowy ajerkoniak do kubków i udekoruj bitą śmietaną, perełkami cukrowymi i listkami mięty.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.