

Czekoladowy ajerkoniak
Rozgrzej atmosferę świątecznego spotkania, serwując ten pyszny czekoladowy ajerkoniak. Każdy łyk to bogate połączenie smaku czekolady, mięty i świątecznych przypraw, które w pełni oddaje ducha Bożego Narodzenia.
Przygotowanie
Krok 1

2 żółtka – 40 ml syropu miętowego – 400 ml mleka – 2 kilka kropli Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżeczki mielonego cynamonu – 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 4 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
Umieść wszystkie składniki oprócz żółtek w garnku i delikatnie podgrzej, aby uzyskać gęstą gorącą czekoladę. Następnie powoli przelej gorącą czekoladę do żółtek, cały czas mieszając, aby zatemperować czekoladę. Przelej mieszankę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzej, aż będzie gorąca.
Krok 2

2 łyżki bitej śmietany – niebieskie perełki cukrowe do dekoracji – 2 listki mięty (górne, około 1 cm długości)
Przelej czekoladowy ajerkoniak do kubków i udekoruj bitą śmietaną, perełkami cukrowymi i listkami mięty.
ID przepisu: 1401
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej