Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i cebulą
Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i cebulą

Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i cebulą

4,5 4 Oceny
Czas ogółem120 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania
90 minCzas fermentowania

Delektuj się smakiem i puszystą konsystencją tej bezglutenowej focaccii. Dodatek rozmarynu i cebuli to ukłon w stronę etruskich korzeni potrawy. W połączeniu z oliwą ziołową, serem feta i orzechami będzie idealną przekąską na piknik.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
białej mąki gryczanej
50 g
mąki ryżowej
70 g
skrobi ziemniaczanej
1 łyżka
łusek babki płesznik
250 ml
wody
5 g
suszonych drożdży
60 ml
dobrej jakości oliwy z oliwek
1 
cebula
2 
gałązki rozmarynu
1 łyżka
cukru
1 łyżka
posiekanego tymianku
1 łyżka
posiekanego oregano
1 łyżka
grubej soli
 ½ 
cytryny
30 g
oliwek
30 g
sera feta
20 g
orzechów włoskich
1 łyżeczka
płatków chili
Wartości odżywcze (na porcję)3552 kJ / 849 kcal
42,9 gTłuszcz
16 gBiałko
98,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g białej mąki gryczanej – 50 g mąki ryżowej – 70 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżka łusek babki płesznik – 250 ml wody – 5 g suszonych drożdży – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Mąkę, skrobię ziemniaczaną, łuski babki płesznik, wodę, drożdże i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman mieszaj przez około 5 minut. W tym czasie ciasto odpowiednio zgęstnieje. Jeśli stanie się zbyt gęste, dodaj więcej wody, a jeśli po 5 minutach nadal będzie zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki gryczanej. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Krok 2

10 ml good quality olive oil

Wyrośnięte ciasto ułóż na blasze do pieczenia i rozprowadź po jej powierzchni. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.

Krok 3

1  cebula – 20 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1  gałązka rozmarynu – 1 łyżka cukru –  ½ łyżka posiekanego tymianku –  ½ łyżka posiekanego oregano – 1 łyżka grubej soli

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na 10 ml oliwy z oliwek. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i cukier. Wymieszaj. Resztę oliwy z oliwek wymieszaj z tymiankiem i oregano. Posmaruj oliwą ziołową wyrośniętą focaccię i wciśnij oliwę w ciasto opuszkami palców. Na wierzchu rozłóż cebulę. Posyp rozmarynem i solą. Piecz focaccię w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20 minut.

Krok 4

40 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1  gałązka rozmarynu –  ½ łyżeczka posiekanego tymianku –  ½ łyżeczka posiekanego oregano –  ½  cytryny – 30 g oliwek – 30 g sera feta – 20 g orzechów włoskich – 1 łyżeczka płatków chili

Na talerz wlej oliwę. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, posiekane zioła, sok z cytryny, startą skórkę, drobno posiekane oliwki, pokruszony ser feta, posiekane orzechy włoskie i płatki chili. Wymieszaj. Podawaj z pokrojoną w plastry focaccią.

ID przepisu: 1289

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g białej mąki gryczanej – 50 g mąki ryżowej – 70 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżka łusek babki płesznik – 250 ml wody – 5 g suszonych drożdży – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Mąkę, skrobię ziemniaczaną, łuski babki płesznik, wodę, drożdże i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman mieszaj przez około 5 minut. W tym czasie ciasto odpowiednio zgęstnieje. Jeśli stanie się zbyt gęste, dodaj więcej wody, a jeśli po 5 minutach nadal będzie zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki gryczanej. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

10 ml good quality olive oil

Wyrośnięte ciasto ułóż na blasze do pieczenia i rozprowadź po jej powierzchni. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.

1 cebula – 20 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 gałązka rozmarynu – 1 łyżka cukru – ½ łyżka posiekanego tymianku – ½ łyżka posiekanego oregano – 1 łyżka grubej soli

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na 10 ml oliwy z oliwek. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i cukier. Wymieszaj. Resztę oliwy z oliwek wymieszaj z tymiankiem i oregano. Posmaruj oliwą ziołową wyrośniętą focaccię i wciśnij oliwę w ciasto opuszkami palców. Na wierzchu rozłóż cebulę. Posyp rozmarynem i solą. Piecz focaccię w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20 minut.

40 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 gałązka rozmarynu – ½ łyżeczka posiekanego tymianku – ½ łyżeczka posiekanego oregano – ½ cytryny – 30 g oliwek – 30 g sera feta – 20 g orzechów włoskich – 1 łyżeczka płatków chili

Na talerz wlej oliwę. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, posiekane zioła, sok z cytryny, startą skórkę, drobno posiekane oliwki, pokruszony ser feta, posiekane orzechy włoskie i płatki chili. Wymieszaj. Podawaj z pokrojoną w plastry focaccią.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.