

Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i cebulą
Delektuj się smakiem i puszystą konsystencją tej bezglutenowej focaccii. Dodatek rozmarynu i cebuli to ukłon w stronę etruskich korzeni potrawy. W połączeniu z oliwą ziołową, serem feta i orzechami będzie idealną przekąską na piknik.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

100 g białej mąki gryczanej – 50 g mąki ryżowej – 70 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżka łusek babki płesznik – 250 ml wody – 5 g suszonych drożdży – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman
Mąkę, skrobię ziemniaczaną, łuski babki płesznik, wodę, drożdże i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman mieszaj przez około 5 minut. W tym czasie ciasto odpowiednio zgęstnieje. Jeśli stanie się zbyt gęste, dodaj więcej wody, a jeśli po 5 minutach nadal będzie zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki gryczanej. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Krok 2

10 ml good quality olive oil
Wyrośnięte ciasto ułóż na blasze do pieczenia i rozprowadź po jej powierzchni. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Krok 3

1 cebula – 20 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 gałązka rozmarynu – 1 łyżka cukru – ½ łyżka posiekanego tymianku – ½ łyżka posiekanego oregano – 1 łyżka grubej soli
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na 10 ml oliwy z oliwek. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i cukier. Wymieszaj. Resztę oliwy z oliwek wymieszaj z tymiankiem i oregano. Posmaruj oliwą ziołową wyrośniętą focaccię i wciśnij oliwę w ciasto opuszkami palców. Na wierzchu rozłóż cebulę. Posyp rozmarynem i solą. Piecz focaccię w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20 minut.
Krok 4

40 ml dobrej jakości oliwy z oliwek – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 gałązka rozmarynu – ½ łyżeczka posiekanego tymianku – ½ łyżeczka posiekanego oregano – ½ cytryny – 30 g oliwek – 30 g sera feta – 20 g orzechów włoskich – 1 łyżeczka płatków chili
Na talerz wlej oliwę. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, posiekane zioła, sok z cytryny, startą skórkę, drobno posiekane oliwki, pokruszony ser feta, posiekane orzechy włoskie i płatki chili. Wymieszaj. Podawaj z pokrojoną w plastry focaccią.
ID przepisu: 1289
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej