

Babka wielkanocna z polewą karmelową
Wielkanocne ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na stole, ale również pysznie smakuje. Dodatek kefiru sprawia, że babka jest wilgotna w środku i dłużej zachowuje świeżość.
Przygotowanie
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Dodać kefir oraz Ponzu i wymieszać.
Krok 2
Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 3
Połączyć zawartość obydwu misek, wymieszać tylko do połączenia składników.
Krok 4
Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Przełożyć do niej masę.
Krok 5
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40-45 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Krok 6
Po upieczeniu wystudzić.
Krok 7
Przygotowanie karmelu:
Cukier wraz z wodą umieścić w garnku i podgrzewać do czasu aż cukier będzie całkowicie płynny, a jego kolor zmieni się na karmelowy (uwaga: cukier nie powinien być zbyt brązowy, wówczas karmel może być gorzki).
Zdejmujemy z palnika, dodać masło, śmietankę kremówkę i energicznie mieszać. Ponownie umieścić na palniku i podgrzewać.
Dodać cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman i mieszać do czas aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a karmel lekko zgęstnieje.
Lekko wystudzić i polać babkę. Udekorować pistacjami.
ID przepisu: 964
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej