Świeże składniki pasują do świeżych pomysłów

19. April 2023

Sałatkę traktujesz wyłącznie jako dodatek do głównego dania? Nie ma sprawy! Postaramy się przekonać cię, że sałatki to znacznie więcej niż garść zielonych liści. Wiesz może, ile jest rodzajów sałat? Tylko na naszym kontynencie mamy ich około 18! Dzielą się na dwie grupy: takie, które mają duże liście - jak sałata lodowa czy rzymska, oraz takie jak endywia lub radicchio.

Jeśli najczęściej sięgasz po rukolę albo roszponkę, to zaciekawi cię, że gatunki te tworzą własną grupę sałat - razem z takimi odmianami, jak portulaka czy sałata górnicza. Może cię zaskoczyć, że gatunki te często rosną w naszych ogródkach zupełnie niezauważone. Nic, tylko zrywać i zjadać!

Doskonałe z zewnątrz, wspaniałe od środka

Widzisz? Sałatki wcale nie muszą być nudne! Dzięki temu, że istnieje tyle różnych gatunków sałat, możemy przez cały rok zajadać się ich świeżymi, sezonowymi odmianami. Świetnie się składa, bo warzywa na talerzu to nie tylko kolorowy dodatek. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że nie da się zjeść za dużo sałaty! Jej liście składają się w 95% z wody i prawie nie zawierają kalorii. Możesz więc „pochłaniać” je w dowolnej ilości!

Szczególnie, że świeże liście sałaty kryją w sobie znacznie więcej niż samą wodę. Są również pełne witamin: A, B i C oraz niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez i potas. Dodatkowo dostarczają dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie. Z kolei różne odmiany gorzkiej sałaty zapewniają naszemu organizmowi wiele roślinnych związków organicznych: polifenoli, karotenoidów czy flawonoidów. Brzmi jak przepis na zachowanie młodości? No właśnie!

Przepis na zdrowie i dobrą formę

Sałata sama w sobie jest zdrowa, ale stanie się jeszcze zdrowsza, kiedy dorzucisz do niej różne smakowite dodatki! Jeśli lubisz sobie pochrupać, wybierz nasiona sezamu, orzeszki ziemne lub pestki dyni, pełne zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Jeśli masz ochotę zjeść sałatę po prostu jako danie główne, możesz wzbogacić ją o rozmaite składniki. Co powiesz na rukolę z pieczarkami i jabłkami z grilla? Albo pikantne połączenie czerwonych pomarańczy i chrupiącego selera z pesto ze świeżej bazylii?

Doskonałym pomysłem jest również zmieszanie gorzkiej sałaty, takiej jak endywia lub cykoria, ze słodką marchewką i ogórkiem. Udekorowana cierpkimi pestkami granatu sałatka podbije twoje serce! „Modne” warzywa, takie jak jarmuż, również stanowią świetną bazę do pysznej i prostej w przygotowaniu sałatki, na przykład z papryką, ogórkiem i świeżymi papryczkami chili dla tych, którzy lubią odrobinę pikantności.

Sekret wyśmienitego dressingu

Podstawą jest tu dobrej jakości olej. Taki, który nie tylko dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale - w zależności od odmiany - ma również charakterystyczny smak. Przykład? Oliwa z oliwek albo olej z orzechów włoskich. Jeśli wolisz oleje, które ze wszystkim komponują się tak samo dobrze, wybierz neutralny w smaku olej słonecznikowy lub rzepakowy. Eksperymentuj z różnymi połączeniami olejów i sałatki, aż odkryjesz kombinację, która idealnie trafia w twój kulinarny gust. Warto pamiętać, że dzięki olejom nasz organizm lepiej przyswaja witaminy z surowych warzyw, chociażby z marchewki.

Ale mamy jeszcze lepszy pomysł! To oczywiście sosy Kikkoman, które doskonale nadają się do przygotowywania dressingów. Nasz naturalnie warzony sos sojowy dodaje sałatce aromatu i smaku umami. Z kolei cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman wzbogaca każdy dressing o orzeźwiające cytrusowe nuty.

Czujesz przypływ inspiracji? Masz ochotę wypróbować nasze przepisy na pyszne sałatki? O to chodziło! Kliknij tutaj, aby przejść do strony z przepisami. Dobrej zabawy - i smacznego!

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.