Rozbudź swój apetyt dzięki nowym przepisom na dania stir-fry

01. Juni 2023

Co jest kluczem do niezwykłych dań stir-fry z woka? Wiecznie żywa kulinarna trójca: prosto, łatwo i szybko. Najlepsze przepisy stir-fry oparte są na tym idealnym trójkącie smakowym. Choć wykonane są z prostych składników, smak mają wyszukany. Łatwo je przyrządzić, a mimo to wywołują zachwyt. Przygotowuje się je szybko, a smakują tak samo dobrze, jak potrawy z najlepszych restauracji. Dlatego gdy jesteś głodny i się spieszysz, to najlepszy pomysł na obiad. Masz ochotę spróbować? Zapraszamy do pysznego świata przepisów z woka.

 

Już mi niosą woka z teflonem… Dlaczego wszyscy tak bardzo kochamy technikę stir-fry?

O co chodzi w technice stir-fry? O wysoką temperaturę! Dzięki niej jedzenie jest natychmiast podsmażone i zachowuje swoje naturalne soki. Co jeszcze jest ważne? Czas! Dwie do pięciu minut zdecydowanie wystarczą, aby warzywa pozostały jasne i chrupiące, a mięso – pięknie przyrumienione i soczyste. Jeśli zastosujesz się do tych dwóch zasad i natychmiast podasz jedzenie, będziesz mógł doświadczyć efektu „wok hei”, czyli „oddech woka”. „Wok hei” to świeże jedzenie, ale z wyjątkowym zwęglonym aromatem. To wszystko dzięki intensywnym i dymnym smakom z gorącego woka. Odrobina twojej ulubionej przyprawy w momencie podania posiłku zagwarantuje harmonijną ucztę z woka.

Kucharze chcą się bawić! Mieszaj i baw się z naszymi przepisami stir-fry

Czy próbowałeś już doskonałych kombinacji, które mogą wzmocnić smak, zapach i aromat twojego dania? Czas, abyś zainspirował się naszymi przepisami stir-fry. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z prostymi instrukcjami, a te przepisy staną się twoimi ulubionymi potrawami – będziesz mógł je regularnie podawać do stołu.  

Technika stir-fry to niezwykle uniwersalna technika gotowania. Sprawdź najlepsze połączenia i odkryj mnóstwo sposobów na urozmaicenie twoich przepisów z woka. Mięso, drób, owoce morza czy warzywa? Cokolwiek wybierzesz, będzie idealnie współgrać w woku. 

Lekkostrawny raj: sprawdzą się do tego owoce i warzywa

Starasz się dokonywać prozdrowotnych wyborów, a jednocześnie przygotowywać pyszne dania? Niech w twojej kuchni zagoszczą owoce morza i warzywa. Dzięki błyskawicznej technice stir-fry, w ciągu 5 minut lub krócej powstają kruche i chrupiące potrawy, a składniki zachowują przy tym swój kolor i konsystencję. Brzmi pysznie, prawda? A więc który przepis wypróbujesz jako pierwszy?

Makaron stir-fry z krewetkami i warzywami

Doskonały smak z sosem sojowym, cytryną i olejem sezamowym.

Ryż smażony z jajkiem

Oto łatwe do przyrządzenia dane, które będzie smakować każdemu

Stir-fry z tofu i warzywami

Będziesz zachwycony tym, jak smaczne jest to danie stir-fry z tofu.

Poznaj najlepszy podział mięs: mięso, mięso smażone, mięso stir-fry

Ciągle się spieszysz, ale chcesz przygotowywać w domu dania – takie jak te, które powstają w twoich ulubionych restauracjach? Stir-fry to uniwersalna technika, by gotować szybko i świeżo. Potrzebujesz do tego jedynie woka, gorącego oleju i dobrych przypraw, aby przygotować aromatyczne, delikatne i dobrze wysmażone mięso.

Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu

Idealne połączenie brokułów, wołowiny doprawionej sosem sojowym, sosem z czarnego pieprzu i olejem sezamowym.

Stir-fry z kurczakiem, bakłażanem i orzechami nerkowca

Ach, mój rewelacyjny bakłażan. To takie pyszne!!!

Jak zacząć? Krok pierwszy: wybierz składniki

Gotowanie jest naprawdę proste, jednak co poniektórzy usilnie próbują je skomplikować. Chcemy w bardzo prosty sposób przywrócić radość tworzenia nowych smaków. Prostota jest szczytem wyrafinowania – dotyczy to również dań stir-fry z woka. A więc zobacz, co masz w lodówce i niech stanie się magia.

Rozdrobnij mięso

Wybierz delikatne kawałki, takie jak stek, polędwica wieprzowa lub pierś z kurczaka. Gdy pokroisz je na cienkie kawałki, bardzo szybko się usmażą. Unikaj dużych lub twardych kawałków mięsa.

Masz ochotę na ryby?

Krewetki, owoce morza i ryby o twardej teksturze, takie jak dorsz czy halibut, są przeznaczone do gotowania w woku. Unikaj delikatnych ryb, takich jak flądra czy tilapia, ponieważ mogą się podczas smażenia po prostu rozpaść.

A co powiesz na warzywa?

Wybierz takie, które chcesz. Większość warzyw doskonale nadaje się do tej techniki gotowania, zwłaszcza gdy pokroi się je na cienkie, malutkie kawałki.

Jak zacząć? Krok drugi: Pozwól, aby twoje danie się usmażyło

Przygotuj wok, swój ulubiony olej (upewnij się, że wytrzyma wysoką temperaturę) i szeroką, zaokrągloną łopatkę. Wybrane składniki pokrój na małe kawałki o podobnym kształcie, aby smażyły się szybko i równomiernie. Wrzuć je na rozgrzany olej i ciesz się doskonałą glazurą, aromatem i smakiem – w ciągu zaledwie kilku minut.

Jak zacząć? Krok trzeci: przypraw swojego woka

Niezwykle łatwo jest osiągnąć idealną równowagę, przygotowując przepisy stir-fry. Wystarczy połączyć 3-4 przyprawy – dodawać je trzeba na końcu, tuż przed podaniem potrawy: sos sojowy Kikkoman, olej z prażonego sezamu Kikkoman i jedną lub dwie zwykłe przyprawy. Takie połączenie zagwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Wcale nie musisz szukać cukru, soli ani egzotycznych, trudno dostępnych przypraw. Poznajmy twoich najlepszych przyjaciół do przyprawiania woka.

Olej z prażonego sezamu Kikkoman sprawi, że będziesz gotować na woku z przyjemnością

Sezamie, otwórz się! Otwórz drzwi do legendarnego, bogatego smaku. Aromatyczny olej w kolorze bursztynowym stanie się złotym skarbem dla potraw z woka. Wykonany w 100% z oczyszczonych, prażonych nasion sezamu. Po ugotowaniu nadaje potrawom stir-fry nutę orzechowego smaku. Może również szybko urozmaicić każdą potrawę azjatyckim akcentem.

Wymieszaj swoje danie z woka z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman

Wzbogać swoje dania stir-fry o bogaty smak umami – zajmie się tym sos sojowy Kikkoman. Silny smak umami może połączyć różne smaki i sprawić, że proste składniki będą smakować genialnie. Wybór jest szeroki: oprócz zwykłego sosu sojowego Kikkoman można poszukać sosów sojowych Kikkoman o obniżonej zawartości soli, bezglutenowych i organicznych.

I żyli długo i szczęśliwie. To twoja soczysta historia

Gdy sos sojowy łączy się z limonką, cytryną lub pomarańczą, otrzymujemy orzeźwiający, cytrusowy smak. To takie proste, łatwe i smaczne. Chcesz urozmaicenia? Spróbuj cytrusowego sosu sojowego Ponzu, sosu z czarnego pieprzu lub sosu ostrygowego – w zależności od tego, który masz w domu.

Zakończenie

Teraz wiesz, jak łatwo można stworzyć dania stir-fry z woka. Mieszaj i baw się według swoich upodobań – i w zależności od aktualnego wyposażenia twojej spiżarni. Potrzebujesz więcej inspiracji? Zanurz się w morzu gorących możliwości woka i znajdź swoją prawdziwą miłość od pierwszego… kęsa!

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.