Rośliny strączkowe: superbohater w twojej kuchni
23. Februar 2024
Kolorowo, zdrowo, pysznie
Nigdy nudno!
Surowe, gotowane, mielone na mąkę czy przerabiane na makaron – rośliny strączkowe stanowią podstawowy składnik w wielu kulturach, a także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Można je znaleźć w przepisach na gulasz, sałatki, pasty do smarowania, curry i wiele innych potraw! Odkryj cudowne właściwości strączkowego superfood i wykorzystaj je w swojej kuchni.
Różnorodność z całego świata
Skąd się wzięły rośliny strączkowe? Odpowiedzi jest kilka: z basenu Morza Śródziemnego, z Bliskiego Wschodu, Ameryki Południowej i Azji. Rośliny strączkowe należą do najstarszych roślin uprawnych znanych ludzkości! Mają wiele odmian, a każda z nich smakuje zupełnie inaczej. Do tej różnorodnej rodziny należy między innymi groszek zielony i żółty, fasola czarne oczko, biała, czarna i nerkowata oraz soczewica w kolorach brązowym, zielonym, czerwonym i czarnym. Ciecierzyca z kolei występuje tylko w jednej odmianie, ale wyróżnia się swoją prostotą i uniwersalnością. Naszą ulubioną rośliną strączkową jest, oczywiście, soja. Nie zapominajmy też o fasoli mung, która stanowi główny składnik indyjskich potraw dal.
Z ciekawostek: z punktu widzenia botaniki orzeszki ziemne również należą do rodziny roślin strączkowych!
Rośliny strączkowe: zdrowe i wege
Co sprawia, że rośliny strączkowe zaliczamy do kategorii superfoods? Otóż są one bogate w białko roślinne, dzięki czemu stanowią doskonały zamiennik białka zwierzęcego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarczają także dużo błonnika, witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) i minerałów, takich jak żelazo i magnez. Z kolei niska zawartość tłuszczu sprawia, że rośliny strączkowe idealnie nadają się na zdrowy, ale i smaczny posiłek, dostarczając naszemu organizmowi mnóstwo węglowodanów złożonych. Podsumowując: strączki to uniwersalny składnik każdej zbilansowanej diety.
Rośliny strączkowe to także cenna i wszechstronna alternatywa dla potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Z czarnej fasoli można na przykład przygotować zdrowe brownie – rozkosznie wilgotne, a przy okazji pełne białka. Ciecierzyca też może być z powodzeniem wykorzystywana do przyrządzania deserów: woda z ciecierzycy (akwafaba) doskonale zastępuje jajka podczas pieczenia. Soczewicę z kolei stosuje się zamiast mięsa do przyrządzania sosu bolońskiego lub wegetariańskich burgerów. A produkty sojowe, takie jak tofu i tempeh, doskonale nadają się do marynowania w Sosie sojowym Kikkoman. Kto by pomyślał, że rośliny strączkowe mają aż tyle talentów?
Pora coś zjeść?
Zainspiruj się naszymi pomysłami na dania na bazie roślin strączkowych:
Zrobienie hummusu w domu jest nie tylko łatwe, ale też tanie, a efekt - po prostu pyszny! Hummus z ciecierzycy z czosnkiem, tahini i cytryną - taki prosty, a taki dobry. Dodaj do niego odrobinę Sosu sojowego Kikkoman, a twój hummus nie będzie miał sobie równych! Kolejne danie, które znają wszyscy, to chilli con carne, czyli fasolka w pikantnym sosie pomidorowym z mielonym mięsem. Dla wegetarian istnieje, oczywiście, równie smaczna wersja roślinna: chilli sin carne. Z kolei klasyczna zupa z zielonego groszku jest nie tylko zdrowa, ale też szybka w przygotowaniu. A jeśli uwielbiasz pikantne smaki, wypróbuj koniecznie indyjskie curry z fasolą mung, zwane także mung dal. Ale to jeszcze nie wszystko: czy wiesz, że falafel też robi się z roślin strączkowych? Te pyszne smażone kulki przygotowuje się z ciecierzycy.
Rośliny strączkowe oferują cały wachlarz kulinarnych możliwości. Jeśli na samą myśl o nich cieknie ci ślinka, sprawdź nasze przepisy na dania z roślin strączkowych, a potem daj nam znać, jak ci smakowało! I nie zapominaj, że odrobina Sosu sojowego Kikkoman podkręci smak każdej potrawy.