Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami
Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami

Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami

4,5 53 Oceny
Czas ogółem 2 godz. 20 min
1 godz. 40 min Czas przygotowania
40 min Czas marynowania

Prosty przepis na danie z jednej blachy – zapiekane udka kurczaka z dodatkami. Po co dokładać sobie zmywania?

Składniki

4 porcj(e/i)

Na marynatę:

5 łyżki
miodu
1 łyżka
octu balsamicznego
2 łyżeczki
czosnku granulowanego
2 łyżeczki
zmielonego imbiru
1 łyżka
oliwy z oliwek
4 
udka z kurczaka ze skórą

Na przystawkę:

400 g
małych ziemniaków
4 
ząbki czosnku
12 
pomidorków koktajlowych (około 120 g)
100 g
zielonej fasoli
1 łyżka
oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)1.902 kJ / 454 kcal
21,5 gTłuszcz
32,3 gBiałko
31,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj składniki na marynatę w misce.

Krok 2

Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.

Krok 3

Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.

Krok 5

Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Krok 6

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.

Krok 7

Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.

Krok 8

Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).

Krok 9

Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem

Krok 10

Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.

Wskazówka:

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

ID przepisu: 24

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj składniki na marynatę w misce.

Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.

Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.

Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.

Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.

Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).

Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem

Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.