Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym
Składniki
Na gęś:
Na pieczone jabłka:
Na sos:
Przygotowanie
Krok 1
Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.
Krok 2
Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.
Krok 3
Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.
ID przepisu: 109
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej