Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym

Czas ogółem 180 min
180 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na gęś:

1 
gęś (ok. 4 kg)
Świeżo zmielony pieprz
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
masła
200 g
ciemnego chleba
3 
jabłka
80 g
posiekanych orzechów pistacjowych
1 łyżeczka
mielonego imbiru
2 łyżki
miodu

Na pieczone jabłka:

4 
jabłka
100 g
marcepanu
50 g
rodzynek
2 cl
amaretto
1 łyżka
masła

Na sos:

400 ml
bulionu z gęsi (ze słoika)
2 łyżki
creme fraiche
2 łyżki
zagęszczacza do sosów
Wartości odżywcze (na porcję) 1313 kJ  /  313 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.

Krok 2

Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.

Krok 3

Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.

ID przepisu: 109

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.

Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.

Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.