Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem
Przepis i składniki na sushi gunkan-maki z krewetkami, ogórkiem i sosem serowym.
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj w misce kostki ogórka, kawałki krewetek i serek kremowy.
Krok 2
Przytnij 1 arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż
Krok 3
Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)
Krok 4
Uformuj 4 x 20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.
Krok 5
Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.
Krok 6
Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z ogórkiem i krewetkami na każdej kulce ryżu.
Krok 7
Udekoruj gunkan ogórkiem i krewetkami i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.
Wskazówka:
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
450 g (540 ml) ryżu japońskiego
450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Lub alternatywnie:
70 ml octu ryżowego
30 g cukru
15 g soli
ID przepisu: 945
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej