Steki wołowe w ziołowej marynacie sojowej

5 1 Oceny
Czas ogółem 45 min
5 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania
10 min Czas gotowania

Bogaty w umami sos sojowy i świeże zioła to baza marynaty, która doda polędwicy niepowtarzalnego aromatu. Krwisty czy wysmażony – stek przygotowany według tego przepisu będzie soczysty i delikatny.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
steki z polędwicy wołowej, ok. 150 g każdy
1 łyżka
soku z cytryny
1 
gałązka świeżego rozmarynu
2 
gałązki świeżego tymianku
 ½ pęczek
pietruszki
1 łyżeczka
musztardy
2 
ząbki czosnku
pieprz do smaku
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
sosu tabasco (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję) 3384 kJ  /  846 kcal
53 g Tłuszcz
86 g Białko
5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umieść składniki na marynatę w naczyniu do miksowania i zmiksuj dokładnie za pomocą blendera.

Krok 2

Posmaruj mięso marynatą i odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 30 min.

Krok 3

Usuń nadmiar marynaty i grilluj steki na mocno rozgrzanym ruszcie od 2 do 5 min. z każdej strony - w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

ID przepisu: 1111

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umieść składniki na marynatę w naczyniu do miksowania i zmiksuj dokładnie za pomocą blendera.

Posmaruj mięso marynatą i odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 30 min.

Usuń nadmiar marynaty i grilluj steki na mocno rozgrzanym ruszcie od 2 do 5 min. z każdej strony - w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.