
10 od 56
Ravioli z borowikami
Włoski klasyk w nieoczekiwanym towarzystwie szlachetnych borowików i chrupiącej posypki z ciasteczek amaretti zyskuje zupełnie nowy smak.
Naturalnie warzony sos sojowy
Dania główne
Kluski
Kuchnia włoska
Boże Narodzenie
Jesień
Zima
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1744 kJ / 417 kcal
Tłuszcz:
27,5 g
Białko:
10,8 g
Węglowodany:
31,2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
300 g ciasta na makaron
500 g borowików
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 łyżeczka proszku grzybowego z borowików
szczypta cukru
2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
3 gałązki pietruszki
1 żółtko
2 gałązki tymianku
25 g pokruszonych ciasteczek amaretti
Przygotowanie:
- Borowiki drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki podsmaż na maśle z 2 gałązkami tymianku. Dopraw proszkiem grzybowym z borowików, cukrem i sosem sojowym Kikkoman. Zmniejsz ogień i gotuj, aż utworzy się zwarta masa. Przełóż farsz do miski.
- Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do farszu.
- Rozwałkuj ciasto na makaron i szklanką wytnij kółka. Posmaruj je żółtkiem i nałóż farsz. Zlep brzegi i mocno dociśnij.
- Gotuj ravioli we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Przed podaniem odcedź i dorzuć trochę masła z okruchami ciasteczek amaretti.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
20 min.
Czas przygotowania:
20 min.
1744 kJ / 417 kcal
Tłuszcz:
27,5 g
Białko:
10,8 g
Węglowodany:
31,2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
300 g ciasta na makaron
500 g borowików
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 łyżeczka proszku grzybowego z borowików
szczypta cukru
2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
3 gałązki pietruszki
1 żółtko
2 gałązki tymianku
25 g pokruszonych ciasteczek amaretti