Wyszukiwanie
Filtr
Ravioli z borowikami
Bookmark
10 od 56

Ravioli z borowikami

Włoski klasyk w nieoczekiwanym towarzystwie szlachetnych borowików i chrupiącej posypki z ciasteczek amaretti zyskuje zupełnie nowy smak.

Ravioli z borowikami
Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1744 kJ / 417 kcal
Tłuszcz: 27,5 g
Białko: 10,8 g
Węglowodany: 31,2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

300 g ciasta na makaron
500 g borowików
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 łyżeczka proszku grzybowego z borowików
szczypta cukru
2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
3 gałązki pietruszki
1 żółtko
2 gałązki tymianku
25 g pokruszonych ciasteczek amaretti

Przygotowanie:

  1. Borowiki drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki podsmaż na maśle z 2 gałązkami tymianku. Dopraw proszkiem grzybowym z borowików, cukrem i sosem sojowym Kikkoman. Zmniejsz ogień i gotuj, aż utworzy się zwarta masa. Przełóż farsz do miski.
  3. Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do farszu.
  4. Rozwałkuj ciasto na makaron i szklanką wytnij kółka. Posmaruj je żółtkiem i nałóż farsz. Zlep brzegi i mocno dociśnij.
  5. Gotuj ravioli we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Przed podaniem odcedź i dorzuć trochę masła z okruchami ciasteczek amaretti.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1744 kJ / 417 kcal
Tłuszcz: 27,5 g
Białko: 10,8 g
Węglowodany: 31,2 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

300 g ciasta na makaron
500 g borowików
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 łyżeczka proszku grzybowego z borowików
szczypta cukru
2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
3 gałązki pietruszki
1 żółtko
2 gałązki tymianku
25 g pokruszonych ciasteczek amaretti