Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas ogółem 95 min
15 min Czas przygotowania
50 min Czas marynowania
30 min Czas gotowania

Składniki

6 porcj(e/i)
600 g
chudego steku wołowego
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 
duży pomidor
sól, świeżo zmielony pieprz
4 
ząbki czosnku
40 g
masła
50 g
młodej rukoli
2 
bagietki
2 łyżki
prażonej cebuli

Na marynatę Yakiniku:

4 łyżki
brązowego cukru
4 łyżki
czerwonego wina
2 plasterki
cytryny
Wartości odżywcze (na porcję) 1429 kJ  /  341 kcal
12 g Tłuszcz
22,3 g Białko
33,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę Yakiniku. Zagotuj cukier i czerwone wino na małej patelni. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy i plasterki cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Wytrzyj wołowinę do sucha. Pokrój w plastry o grubości około 3 cm i umieść je w naczyniu żaroodpornym o odpowiedniej wielkości. Zalej marynatą i wmasuj ją w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Krok 3

Wyjmij wołowinę z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Wytrzyj mięso do sucha i smaż ze wszystkich stron w 2 łyżkach gorącego oleju, aby nabrało koloru.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umieść wołowinę na żaroodpornej patelni na pogniecionej folii aluminiowej. Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój pomidora na małe kostki, umieść obok mięsa. Dopraw solą i pieprzem, skrop pozostałą oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.

Krok 5

Wyjmij patelnię z piekarnika. Zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Tuż przed tym, jak czosnek zacznie się rumienić, wlej resztę marynaty i lekko zagotuj.

Krok 6

Umyj i odwiruj rukolę. Bagietki pokrój w kromki i krótko opiecz na patelni. Ułóż pokrojone mięso z rukolą na kromkach bagietki. Udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami i prażoną cebulą. Polej sosem czosnkowym i podawaj.

Wskazówka

Jeśli nie lubisz czosnku, dodaj resztę marynaty do rozgrzanego masła i pozwól mu się lekko zagotować.

Ten przepis może być przygotowany na grillu i na grilla.

ID przepisu: 117

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj marynatę Yakiniku. Zagotuj cukier i czerwone wino na małej patelni. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy i plasterki cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.

Wytrzyj wołowinę do sucha. Pokrój w plastry o grubości około 3 cm i umieść je w naczyniu żaroodpornym o odpowiedniej wielkości. Zalej marynatą i wmasuj ją w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Wyjmij wołowinę z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Wytrzyj mięso do sucha i smaż ze wszystkich stron w 2 łyżkach gorącego oleju, aby nabrało koloru.

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umieść wołowinę na żaroodpornej patelni na pogniecionej folii aluminiowej. Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój pomidora na małe kostki, umieść obok mięsa. Dopraw solą i pieprzem, skrop pozostałą oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.

Wyjmij patelnię z piekarnika. Zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Tuż przed tym, jak czosnek zacznie się rumienić, wlej resztę marynaty i lekko zagotuj.

Umyj i odwiruj rukolę. Bagietki pokrój w kromki i krótko opiecz na patelni. Ułóż pokrojone mięso z rukolą na kromkach bagietki. Udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami i prażoną cebulą. Polej sosem czosnkowym i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.