Mitarashi-dango (kulki mochi ze słodką polewą z sosu sojowego)
Przepis i składniki na kulki mochi ze słodkim sosem sojowym. Bardzo popularny japoński deser.
Składniki
Na słodki sos sojowy:
Na pierogi z mąki ryżowej:
Przygotowanie
Krok 1
Na słodki sos sojowy:
- Wlej wino do rondelka i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj wodę mineralną, cukier i sos sojowy Kikkoman, gotuj dalej, aż cukier się rozpuści.
- Zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i dodaj do gotującego się płynu, ciągle mieszając. Ponownie szybko doprowadź do wrzenia i schłodź.
Krok 2
Na pierogi z mąki ryżowej:
Dobrze odsącz tofu, włóż je do miski i dokładnie rozgnieć szpatułką.
Krok 3
Dodaj klejącą mąkę ryżową i dobrze ugnieć dłonią do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4
Dłońmi uformuj z ciasta 6 kulek, ok. 18 g każda.
Krok 5
Zagotuj w rondlu wodę i gotuj pierogi z mąki ryżowej przez 3-4 minut. Zmniejsz ogień i gotuj kulki do wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6
Odsącz pierogi i nadziej po 3 pierogi na każdy szpikulec. Według preferencji można krótko podsmażyć je z obu stron na małej ilości oleju roślinnego na rozgrzanej patelni. Rozłóż na talerzach i podawaj polane słodkim sosem sojowym (wymieszanym do gładkości). Udekoruj liśćmi mięty i podawaj.
ID przepisu: 949
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej