
282 od 481
Dynia faszerowana kaszą bulgur

Czas przygotowania:
55 min.
886 kJ / 212 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 dynie piżmowe (około 600 g)
- 10 g oliwy (1 łyżka)
- 100 g kaszy bulgur
- 300 ml wody
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 60 g sera feta
- 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
- 0.5 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dynie przekrawamy wzdłuż, wydrążamy pestki, układamy na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy 30 minut.
- W tym czasie w 300 ml wody gotujemy kaszę bulgur, do momentu, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną mieszamy z sosem sojowym, pokrojonymi pomidorkami i serem feta. Nadzieniem wypełniamy zagłębienia w dyni i kontynuujemy pieczenie przez 15 minut.
- Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i pieprzem i podajemy.
Produkty stosowane w tym przepisie
Czas przygotowania:
55 min.
886 kJ / 212 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 dynie piżmowe (około 600 g)
- 10 g oliwy (1 łyżka)
- 100 g kaszy bulgur
- 300 ml wody
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 60 g sera feta
- 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
- 0.5 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki