Wyszukiwanie
Filtr
Dynia faszerowana kaszą bulgur
Bookmark
282 od 481

Dynia faszerowana kaszą bulgur

Dynia faszerowana kaszą bulgur
Czas przygotowania: 55 min.
886 kJ / 212 kcal

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 dynie piżmowe (około 600 g)
  • 10 g oliwy (1 łyżka)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 300 ml wody
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g sera feta
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 0.5 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dynie przekrawamy wzdłuż, wydrążamy pestki, układamy na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy 30 minut.
     
  2. W tym czasie w 300 ml wody gotujemy kaszę bulgur, do momentu, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną mieszamy z sosem sojowym, pokrojonymi pomidorkami i serem feta. Nadzieniem wypełniamy zagłębienia w dyni i kontynuujemy pieczenie przez 15 minut.
     
  3. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i pieprzem i podajemy.

Produkty stosowane w tym przepisie

Czas przygotowania: 55 min.
886 kJ / 212 kcal

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 dynie piżmowe (około 600 g)
  • 10 g oliwy (1 łyżka)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 300 ml wody
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g sera feta
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 0.5 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki