Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym
Wyszukiwanie
Filtr
Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym
Bookmark
151 od 328

Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym

Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 kg żeberek wołowych  ( szpondra)
  • Mały pęczek włoszczyzny
  • 1 pomarańczowa marchewka
  • 1 żółta marchewka
  • 100 ml sosu sojowego Kikkoman
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Czarny pieprz
  • Olej do smażenia

 

Pieczone marchewki:

  • 2-3 marchewki pomarańczowe
  • 2-3 marchewki żółte
  • 2-3 marchewki purpurowe
  • Kilka łyżek miodu
  • Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Czarny pieprz

 

przygotowanie

Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami *  i świeżymi ziołami.

*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.

Pieczone marchewki:

Marchewki  obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy  na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 kg żeberek wołowych  ( szpondra)
  • Mały pęczek włoszczyzny
  • 1 pomarańczowa marchewka
  • 1 żółta marchewka
  • 100 ml sosu sojowego Kikkoman
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Czarny pieprz
  • Olej do smażenia

 

Pieczone marchewki:

  • 2-3 marchewki pomarańczowe
  • 2-3 marchewki żółte
  • 2-3 marchewki purpurowe
  • Kilka łyżek miodu
  • Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Czarny pieprz