

Zapiekane nachosy z guacamole i salsą
Oto przepis na nachosy w twoim stylu! Do ich wypełnienia możesz użyć swoich ulubionych składników. Świeża zielenina doskonale uzupełni smak sera. Dobrym pomysłem na dodatek jest również groszek cukrowy i papryka. Jeśli lubisz pikantne dania, sięgnij po świeże papryczki chili.
Składniki
Nachosy
Guacamole
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek drobno zetrzyj i wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i kminkiem. Marynuj stek przez około 10 minut. Następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej przez 4 minuty z każdej strony. Możesz użyć zwykłej patelni z odrobiną oleju. Odstaw na 5 minut, po czym pokrój steka w cienkie paski.
Krok 2
Przygotuj guacamole. Pomidory, szalotki i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj w moździerzu z oliwą. Dodaj pokrojone w kostkę awokado. Ugnieć, a następnie dopraw sosem sojowym Kikkoman, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i kminkiem
Krok 3
Ułóż nachosy na blasze do pieczenia lub w brytfannie. Posyp serem z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180°C) na około 5-6 minut, aż ser się roztopi.
Krok 4
Na wierzchu nachosów rozłóż plasterki steka, guacamole, przekrojone na pół pomidory, kukurydzę, marynowaną cebulę, crème fraiche, salsę i świeżą kolendrę.
ID przepisu: 1094
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej