Puszyste brownies z czekoladą i sosem sojowo-karmelowym

Czas ogółem 45 min

Składniki

Ciastka czekoladowe (brownies)

200 g
masła
100 g
rozdrobnionej czekolady półgorzkiej
100 g
rozdrobnionej czekolady mlecznej
80 g
mąki
40 g
kakao w proszku
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
3 
jajka
200 g
cukru trzcinowego
80 g
drobnego cukru

Sos sojowo-karmelowy

300 g
drobnego cukru
50 ml
wody
150 ml
mleka pełnego
150 ml
śmietany
Wartości odżywcze (na porcję) 1206 kJ  /  288 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Roztopić masło. Włożyć czekoladę do miski i zmieszać z gorącym roztopionym masłem. Pozostawić na kilka minut do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić ciepło.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Cukier i jajka rozetrzeć do uzyskania lekkiej, jasnej i kremowej masy. Dodać czekoladę, masło i wymieszać. Mąkę z kakao i cynamonem przesiać na masę i ostrożnie wymieszać.

Krok 3

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i wygładzić szpatułką. Piec w piekarniku ok. 25 minut, a następnie skontrolować konsystencję ciasta: delikatnie potrząsając formą, sprawdzić, czy ciasto na środku zachowuje sztywność. Jeśli nie, kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut, powtarzając proces do momentu, aż ciasto będzie sztywne, a na wierzchu i po bokach utworzy się cienka skórka. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić w kwadraty.

Krok 4

W czasie gdy ciasto stygnie podgrzać w garnku mleko razem ze śmietaną, lekko je zagotowując. W drugim garnku podgrzać drobny cukier oraz wodę i gotować na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększyć temperaturę. Nie mieszać, aby uniknąć krystalizacji. Gdy cukier uzyska złocisty kolor bursztynu, należy szybko zagotować śmietanę z mlekiem i – nie przestając mieszać – ostrożnie wlać do cukru, ponieważ karmel może się nagle spienić. Zdjąć karmel z ognia, dodać sos sojowy i wymieszać. Aby uzyskać kremową konsystencję, polewa powinna nieco ostygnąć.

Krok 5

Przed podaniem polać ciastka kilkoma łyżkami ciepłego, sojowo-karmelowego sosu. Wybornie smakuje w duecie z kulką lodów waniliowych, karmelowych, miodowych lub pralinowych.

ID przepisu: 174

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Roztopić masło. Włożyć czekoladę do miski i zmieszać z gorącym roztopionym masłem. Pozostawić na kilka minut do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić ciepło.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Cukier i jajka rozetrzeć do uzyskania lekkiej, jasnej i kremowej masy. Dodać czekoladę, masło i wymieszać. Mąkę z kakao i cynamonem przesiać na masę i ostrożnie wymieszać.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i wygładzić szpatułką. Piec w piekarniku ok. 25 minut, a następnie skontrolować konsystencję ciasta: delikatnie potrząsając formą, sprawdzić, czy ciasto na środku zachowuje sztywność. Jeśli nie, kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut, powtarzając proces do momentu, aż ciasto będzie sztywne, a na wierzchu i po bokach utworzy się cienka skórka. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić w kwadraty.

W czasie gdy ciasto stygnie podgrzać w garnku mleko razem ze śmietaną, lekko je zagotowując. W drugim garnku podgrzać drobny cukier oraz wodę i gotować na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększyć temperaturę. Nie mieszać, aby uniknąć krystalizacji. Gdy cukier uzyska złocisty kolor bursztynu, należy szybko zagotować śmietanę z mlekiem i – nie przestając mieszać – ostrożnie wlać do cukru, ponieważ karmel może się nagle spienić. Zdjąć karmel z ognia, dodać sos sojowy i wymieszać. Aby uzyskać kremową konsystencję, polewa powinna nieco ostygnąć.

Przed podaniem polać ciastka kilkoma łyżkami ciepłego, sojowo-karmelowego sosu. Wybornie smakuje w duecie z kulką lodów waniliowych, karmelowych, miodowych lub pralinowych.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.