Marynowany seler
Marynowany seler

Marynowany seler

Czas ogółem50 min
15 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania
30 minCzas odpoczywania

Seler w wersji dla koneserów! Ta sałatka z korzenia selera, skąpana w pikantnym sosie ponzu yuzu, kremowym majonezie i marynacie musztardowej, to bogata w umami rozkosz dla podniebienia.

Składniki

2 porcj(e/i)

Marynata:

2 łyżki
majonezu
2 łyżeczki
musztardy
1 łyżeczka
syropu klonowego

Sałatka:

300 g
selera
 ½ 
jabłka Granny Smith
1 szczypta
soli

Przybranie:

1 łyżka
prażonych orzeszków piniowych
6 
pomidorków koktajlowych
1 szczypta
pietruszki włoskiej

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżki majonezu – 2 łyżeczki musztardy – 1 łyżeczka syropu klonowego

Wymieszaj w misce wszystkie składniki na marynatę.

Krok 2

300 g selera –  ½  jabłka Granny Smith – 1 szczypta soli

Selera i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
Selera posyp szczyptą soli i odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie osusz papierowymi ręcznikami.

Krok 3

sos na marynatę – 1 łyżka prażone orzeszki piniowe – 6  pomidorki koktajlowe – 1 szczypta pietruszki włoskiej

Jabłko i selera przełóż do miski z kroku 1 i zamarynuj. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
 
Przed podaniem podprażaj orzeszki piniowe przez kilka minut. Sałatkę udekoruj orzeszkami, pomidorkami koktajlowymi i pietruszką.

ID przepisu: 1297

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu2 łyżki majonezu – 2 łyżeczki musztardy – 1 łyżeczka syropu klonowego

Wymieszaj w misce wszystkie składniki na marynatę.

300 g selera – ½ jabłka Granny Smith – 1 szczypta soli

Selera i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
Selera posyp szczyptą soli i odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie osusz papierowymi ręcznikami.

sos na marynatę – 1 łyżka prażone orzeszki piniowe – 6 pomidorki koktajlowe – 1 szczypta pietruszki włoskiej

Jabłko i selera przełóż do miski z kroku 1 i zamarynuj. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
 
Przed podaniem podprażaj orzeszki piniowe przez kilka minut. Sałatkę udekoruj orzeszkami, pomidorkami koktajlowymi i pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.