

Marynowany seler
Seler w wersji dla koneserów! Ta sałatka z korzenia selera, skąpana w pikantnym sosie ponzu yuzu, kremowym majonezie i marynacie musztardowej, to bogata w umami rozkosz dla podniebienia.
Przygotowanie
Krok 1

3 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 2 łyżki majonezu – 2 łyżeczki musztardy – 1 łyżeczka syropu klonowego
Wymieszaj w misce wszystkie składniki na marynatę.
Krok 2

300 g selera – ½ jabłka Granny Smith – 1 szczypta soli
Selera i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
Selera posyp szczyptą soli i odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie osusz papierowymi ręcznikami.
Krok 3

sos na marynatę – 1 łyżka prażone orzeszki piniowe – 6 pomidorki koktajlowe – 1 szczypta pietruszki włoskiej
Jabłko i selera przełóż do miski z kroku 1 i zamarynuj. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przed podaniem podprażaj orzeszki piniowe przez kilka minut. Sałatkę udekoruj orzeszkami, pomidorkami koktajlowymi i pietruszką.
ID przepisu: 1297
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej