Łososiowe szaszłyki z dipami
Składniki
Składniki na dip teriyaki:
Składniki na dip majonezowy z chili:
Przygotowanie
Krok 1
Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania. W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.
Krok 2
Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki. W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.
Krok 3
Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.
ID przepisu: 211
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej