Łososiowe szaszłyki z dipami

Czas ogółem 140 min
20 min Czas przygotowania
120 min Czas marynowania

Składniki

8 porcj(e/i)
600 g
łososia bez skórki i ości, pokrojonego na 24 kostki
limonka do dekoracji, pokrojona w ósemki
cebula dymka, pokrojona w plastry, do posypania (opcja)

Składniki na dip teriyaki:

2 łyżeczki
drobno startego imbiru
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
sok z połówki limonki

Składniki na dip majonezowy z chili:

4 łyżki
stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
1 łyżka
stołowa sosu chili
Wartości odżywcze (na porcję) 857 kJ  /  204 kcal
13,4 g Tłuszcz
16,7 g Białko
3,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania. W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.

Krok 2

Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki. W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.

Krok 3

Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.

ID przepisu: 211

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania. W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.

Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki. W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.

Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.