Kurczak marynowany w whisky z sosem teriyaki BBQ, czosnkiem i musztardą
Soczysty kurczak z grilla zyskuje intensywny, dymny aromat dzięki zamarynowaniu w whisky. Jego smak podkreśla Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, który harmonijnie łączy słodkie i pikantne nuty. Całość dopełnia świeży czosnek oraz wyrazista musztarda.
Przygotowanie
Krok 1
3 ząbki czosnku – 3 łyżki musztardy stołowej – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – ½ łyżka miodu (lub brązowego cukru) – 4 łyżki whisky – 1 szczypta szczypta pieprzu
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, miód, whisky oraz pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 2
400 g udek z kurczaka
Udka z kurczaka obtocz dokładnie w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godz.
Krok 3
1 gałązka świeżego rozmarynu – 1 cytryna – 1 czosnek
Piecz kurczaka w piekarniku (przez 35-45 min w 180°C) lub na grillu (ok. 30 min na rozgrzanym ruszcie).
Danie możesz udekorować gałązką rozmarynu, grillowanymi ćwiartkami cytryny i grillowanymi połówkami czosnku.
Wskazówka:
Danie możesz podawać z ryżem, chlebem lub grillowaną bagietką.
ID przepisu: 1229
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej