Kurczak marynowany w whisky z sosem teriyaki BBQ, czosnkiem i musztardą
Kurczak marynowany w whisky z sosem teriyaki BBQ, czosnkiem i musztardą

Kurczak marynowany w whisky z sosem teriyaki BBQ, czosnkiem i musztardą

Czas ogółem180 min
15 minCzas przygotowania
45 minCzas gotowania
120 minCzas marynowania

Soczysty kurczak z grilla zyskuje intensywny, dymny aromat dzięki zamarynowaniu w whisky. Jego smak podkreśla Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, który harmonijnie łączy słodkie i pikantne nuty. Całość dopełnia świeży czosnek oraz wyrazista musztarda.

Składniki

2 porcj(e/i)
3 
ząbki czosnku
3 łyżki
musztardy stołowej
 ½ łyżka
miodu (lub brązowego cukru)
4 łyżki
whisky
1 szczypta
pieprzu
400 g
udek z kurczaka

Do dekoracji (opcjonalnie):

1 
gałązka świeżego rozmarynu
1 
cytryna
1 
czosnek
Wartości odżywcze (na porcję)2692 kJ / 644 kcal
41 gTłuszcz
42 gBiałko
28 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3  ząbki czosnku – 3 łyżki musztardy stołowej – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman ½ łyżka miodu (lub brązowego cukru) – 4 łyżki whisky – 1 szczypta szczypta pieprzu

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, miód, whisky oraz pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 2

400 g udek z kurczaka

Udka z kurczaka obtocz dokładnie w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godz.

Krok 3

1  gałązka świeżego rozmarynu – 1  cytryna – 1  czosnek

Piecz kurczaka w piekarniku (przez 35-45 min w 180°C) lub na grillu (ok. 30 min na rozgrzanym ruszcie).

Danie możesz udekorować gałązką rozmarynu, grillowanymi ćwiartkami cytryny i grillowanymi połówkami czosnku.

Wskazówka:

Danie możesz podawać z ryżem, chlebem lub grillowaną bagietką.

ID przepisu: 1229

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 ząbki czosnku – 3 łyżki musztardy stołowej – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman ½ łyżka miodu (lub brązowego cukru) – 4 łyżki whisky – 1 szczypta szczypta pieprzu

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman, miód, whisky oraz pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.

400 g udek z kurczaka

Udka z kurczaka obtocz dokładnie w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godz.

1 gałązka świeżego rozmarynu – 1 cytryna – 1 czosnek

Piecz kurczaka w piekarniku (przez 35-45 min w 180°C) lub na grillu (ok. 30 min na rozgrzanym ruszcie).

Danie możesz udekorować gałązką rozmarynu, grillowanymi ćwiartkami cytryny i grillowanymi połówkami czosnku.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.