Hummus z sosem sojowym
Czas ogółem10 min
10 minCzas przygotowania
Składniki
4 porcj(e/i)
1
ząbek czosnku
2 łyżki
tahini (lub prażonego sezamu)
200 g
ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
8 łyżki
bulionu lub wody spod ciecierzycy
4 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
papryki w proszku
Opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
Na przybranie:
Oliwa z oliwek
Kolendra
Papryka w proszku
–
Wartości odżywcze (na porcję)833 kJ / 199 kcal
14,3 gTłuszcz
4,4 gBiałko
11,3 gWęglowodany
Przygotowanie
Krok 1
Obierz czosnek i przekrój go na pół. Usuń rdzeń. Czosnek grubo posiekaj.
Krok 2
Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puree.
Krok 3
Skrop dip oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp kolendrą i papryką. Podawaj.
Wskazówka
Hummus świetnie pasuje między innymi do: grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan i papryka, mięsa z grilla, takiego jak kurczaka satay, podpłomyków.
Podawaj z daktylami i dużymi oliwkami.
ID przepisu: 52
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej