Grillowane szparagi pod cytrusowo – orzechową kruszonką z jajkiem po benedyktyńsku

Czas ogółem 20 min
20 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Szparagi

36 
sztuk zielonych szparag
25 g
masła

Cytrusowo – orzechowa kruszonka

1 
bułka typu ciabatta
25 g
masła
80 g
orzechów włoskich

Dodatkowo

4 
jajka
3 łyżki
octu
 ½ l
wody
Wartości odżywcze (na porcję) 1693 kJ  /  404 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi umyć i pozbawić twardych końcówek. Na patelni rozgrzać 25 g masła, dodać szparagi i smażyć minutę. Następnie dodać 2,5łyżki cytrusowego sosusojowego Ponzu Kikkomani smażyć przez1-2minuty (do zarumienienia).

Krok 2

W międzyczasie pokroić bułkę w drobną kostkę, posiekać orzechy. Na patelni rozgrzać 25 g masła, dodać orzechy i bułkę, smażyć 2minuty. Następnie dodać 1,5łyżki cytrusowego sosusojowegoPonzu Kikkoman i smażyć przez ok. minutę.

Krok 3

W garnku zagotować 0,5l wody, dodać ocet. Kiedy woda zacznie się gotować zamieszać łyżką, w takie sposób by powstał wir. Delikatnie wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty (w zależności od wielkości jajka). Czynność powtórzyć z pozostałymi jajkami.

Krok 4

Gotowe szparagi przełożyć na talerz, udekorować kruszonką i jajkiem.

ID przepisu: 1001

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Szparagi umyć i pozbawić twardych końcówek. Na patelni rozgrzać 25 g masła, dodać szparagi i smażyć minutę. Następnie dodać 2,5łyżki cytrusowego sosusojowego Ponzu Kikkomani smażyć przez1-2minuty (do zarumienienia).

W międzyczasie pokroić bułkę w drobną kostkę, posiekać orzechy. Na patelni rozgrzać 25 g masła, dodać orzechy i bułkę, smażyć 2minuty. Następnie dodać 1,5łyżki cytrusowego sosusojowegoPonzu Kikkoman i smażyć przez ok. minutę.

W garnku zagotować 0,5l wody, dodać ocet. Kiedy woda zacznie się gotować zamieszać łyżką, w takie sposób by powstał wir. Delikatnie wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty (w zależności od wielkości jajka). Czynność powtórzyć z pozostałymi jajkami.

Gotowe szparagi przełożyć na talerz, udekorować kruszonką i jajkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.