Grillowany bakłażan z sosem sojowym, pastą z tamaryndowca, majonezem truflowym i pomidorami
Fuzja kuchni środziemnomorskiej i azjatyckiej - ten grillowany bakłażan to prawdziwa eksplozja umami.
Składniki
Pomidory:
Majonez truflowy:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
1 bakłażan średniej wielkości – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka pasty z tamaryndowca – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki ketchupu – ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 szczypta szczypta pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażana przekrój na pół. Nożem natnij jego wnętrze w kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć go na wskroś.
Czosnek przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj pastę z tamaryndowca, Sos sojowy Kikkoman, ketchup, kolendrę, pieprz oraz oliwę. Całość wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj bakłażana i odstaw go do lodówki na minimum 1 godz.
Krok 2
200 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 ząbki czosnku – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu
Pomidorki koktajlowe wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Krok 3
4 łyżki majonezu – 1 łyżka pasty truflowej lub tartej świeżej trufli – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% – 2 łyżki tartego parmezanu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu – ½ łyżeczka miodu
Przygotuj majonez truflowy. Wymieszaj majonez z pastą truflową, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną i tartym parmezanem. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Wymieszaj.
Krok 4
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych – 2 łyżki parmezanu
Bakłażana grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 20-25 min, obracając go co jakiś czas. Pomidory zgrilluj razem z bakłażanem lub podsmaż krótko na patelni grillowej.
Bakłażana podawaj z majonezem truflowym, grillowanymi pomidorami, orzechami piniowymi oraz tartym parmezanem.
ID przepisu: 1230
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej