Grillowany bakłażan z sosem sojowym, pastą z tamaryndowca, majonezem truflowym i pomidorami

Czas ogółem 105 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Fuzja kuchni środziemnomorskiej i azjatyckiej - ten grillowany bakłażan to prawdziwa eksplozja umami.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
bakłażan średniej wielkości
2 
ząbki czosnku
1 łyżka
pasty z tamaryndowca
2 łyżki
ketchupu
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
1 szczypta
pieprzu
2 łyżki
oliwy z oliwek

Pomidory:

200 g
pomidorków koktajlowych
1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżki
octu balsamicznego
2 
ząbki czosnku
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu

Majonez truflowy:

4 łyżki
majonezu
1 łyżka
pasty truflowej lub tartej świeżej trufli
1 łyżka
kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki
tartego parmezanu
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu
 ½ łyżeczka
miodu

Do podania:

2 łyżki
prażonych orzeszków piniowych
2 łyżki
parmezanu
Wartości odżywcze (na porcję) 2788 kJ  /  667 kcal
51 g Tłuszcz
15 g Białko
22 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  bakłażan średniej wielkości – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka pasty z tamaryndowca – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki ketchupu –  ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 szczypta szczypta pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana przekrój na pół. Nożem natnij jego wnętrze w kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć go na wskroś.

Czosnek przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj pastę z tamaryndowca, Sos sojowy Kikkoman, ketchup, kolendrę, pieprz oraz oliwę. Całość wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj bakłażana i odstaw go do lodówki na minimum 1 godz.

Krok 2

200 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki octu balsamicznego – 2  ząbki czosnku – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu

Pomidorki koktajlowe wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Krok 3

4 łyżki majonezu – 1 łyżka pasty truflowej lub tartej świeżej trufli – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka kwaśnej śmietany 18% – 2 łyżki tartego parmezanu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu –  ½ łyżeczka miodu

Przygotuj majonez truflowy. Wymieszaj majonez z pastą truflową, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną i tartym parmezanem. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Wymieszaj.

Krok 4

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych – 2 łyżki parmezanu

Bakłażana grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 20-25 min, obracając go co jakiś czas. Pomidory zgrilluj razem z bakłażanem lub podsmaż krótko na patelni grillowej. 

Bakłażana podawaj z majonezem truflowym, grillowanymi pomidorami, orzechami piniowymi oraz tartym parmezanem.

ID przepisu: 1230

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1  bakłażan średniej wielkości – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka pasty z tamaryndowca – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki ketchupu –  ½ łyżeczka mielonej kolendry – 1 szczypta szczypta pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana przekrój na pół. Nożem natnij jego wnętrze w kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć go na wskroś.

Czosnek przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj pastę z tamaryndowca, Sos sojowy Kikkoman, ketchup, kolendrę, pieprz oraz oliwę. Całość wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj bakłażana i odstaw go do lodówki na minimum 1 godz.

200 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki octu balsamicznego – 2  ząbki czosnku – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu

Pomidorki koktajlowe wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

4 łyżki majonezu – 1 łyżka pasty truflowej lub tartej świeżej trufli – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka kwaśnej śmietany 18% – 2 łyżki tartego parmezanu – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu –  ½ łyżeczka miodu

Przygotuj majonez truflowy. Wymieszaj majonez z pastą truflową, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną i tartym parmezanem. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Wymieszaj.

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych – 2 łyżki parmezanu

Bakłażana grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 20-25 min, obracając go co jakiś czas. Pomidory zgrilluj razem z bakłażanem lub podsmaż krótko na patelni grillowej. 

Bakłażana podawaj z majonezem truflowym, grillowanymi pomidorami, orzechami piniowymi oraz tartym parmezanem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.