Fuzja smaków: popcorn o smaku chili i czosnku i popcorn o smaku słonego karmelu
Zafunduj sobie porcję chrupiącej przyjemności z popcornem w dwóch wystrzałowych smakach! Ogniste połączenie chili i czosnku albo kuszące zestawienie karmelu z sosem sojowym to przepis na filmowy wieczór pełen wrażeń.
Przygotowanie
Krok 1
3 łyżki oleju rzepakowego – 100 g popcornu w ziarnach
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć popcorn i przykryj pokrywką. Kiedy popcorn będzie gotowy, rozsyp go do dwóch misek.
Krok 2
2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka czosnku w proszku – ½ łyżeczka papryki w proszku – ¼ łyżeczka płatków chili – 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie (wersja wytrawna): Masło rozpuść w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy (czosnek, papryka i chili). Powstałą mieszanką polej popcorn w jednej z misek. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj, żeby popcorn pokrył się przyprawami.
Krok 3
50 ml wody – 150 g cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Przygotowanie (wersja słodko-słona): Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, ale nie mieszaj. Delikatnie poruszaj rondelkiem, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Gdy cukier się zezłoci, dodaj masło i Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj i przelej do drugiej miski z popcornem.
Krok 4
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp popcorn karmelowo-sojowy. Poczekaj, aż stwardnieje, a następnie pokrusz na kawałki i przesyp z powrotem do miski. Popcornem można się zajadać w każdych okolicznościach - i w domu, i na pikniku.
ID przepisu: 1285
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej