Fuzja smaków: popcorn o smaku chili i czosnku i popcorn o smaku słonego karmelu
Fuzja smaków: popcorn o smaku chili i czosnku i popcorn o smaku słonego karmelu

Fuzja smaków: popcorn o smaku chili i czosnku i popcorn o smaku słonego karmelu

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Zafunduj sobie porcję chrupiącej przyjemności z popcornem w dwóch wystrzałowych smakach! Ogniste połączenie chili i czosnku albo kuszące zestawienie karmelu z sosem sojowym to przepis na filmowy wieczór pełen wrażeń.

Składniki

2 porcj(e/i)
3 łyżki
łyżki oleju rzepakowego
100 g
popcornu w ziarnach
4 łyżki
masła
 ½ łyżeczka
czosnku w proszku
 ½ łyżeczka
papryki w proszku
 ¼ łyżeczka
płatków chili
1 łyżka
startego parmezanu (opcjonalnie)
50 ml
wody
150 g
cukru
Wartości odżywcze (na porcję)2845 kJ / 680 kcal
25,7 gTłuszcz
8,6 gBiałko
105 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki oleju rzepakowego – 100 g popcornu w ziarnach

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć popcorn i przykryj pokrywką. Kiedy popcorn będzie gotowy, rozsyp go do dwóch misek.

Krok 2

2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka czosnku w proszku –  ½ łyżeczka papryki w proszku –  ¼ łyżeczka płatków chili – 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie (wersja wytrawna): Masło rozpuść w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy (czosnek, papryka i chili). Powstałą mieszanką polej popcorn w jednej z misek. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj, żeby popcorn pokrył się przyprawami.

Krok 3

50 ml wody – 150 g cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotowanie (wersja słodko-słona): Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, ale nie mieszaj. Delikatnie poruszaj rondelkiem, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Gdy cukier się zezłoci, dodaj masło i Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj i przelej do drugiej miski z popcornem.

Krok 4

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp popcorn karmelowo-sojowy. Poczekaj, aż stwardnieje, a następnie pokrusz na kawałki i przesyp z powrotem do miski. Popcornem można się zajadać w każdych okolicznościach - i w domu, i na pikniku.

 

ID przepisu: 1285

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 łyżki oleju rzepakowego – 100 g popcornu w ziarnach

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć popcorn i przykryj pokrywką. Kiedy popcorn będzie gotowy, rozsyp go do dwóch misek.

2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka czosnku w proszku – ½ łyżeczka papryki w proszku – ¼ łyżeczka płatków chili – 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie (wersja wytrawna): Masło rozpuść w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy (czosnek, papryka i chili). Powstałą mieszanką polej popcorn w jednej z misek. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj, żeby popcorn pokrył się przyprawami.

50 ml wody – 150 g cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotowanie (wersja słodko-słona): Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, ale nie mieszaj. Delikatnie poruszaj rondelkiem, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Gdy cukier się zezłoci, dodaj masło i Sos sojowy Kikkoman. Wymieszaj i przelej do drugiej miski z popcornem.

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp popcorn karmelowo-sojowy. Poczekaj, aż stwardnieje, a następnie pokrusz na kawałki i przesyp z powrotem do miski. Popcornem można się zajadać w każdych okolicznościach - i w domu, i na pikniku.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.