Faszerowana polędwiczka wieprzowa z pieczonymi burakami i ziemniakami

5 1 Oceny
Czas ogółem 120 min
60 min Czas przygotowania
60 min Czas gotowania

Polędwiczki wieprzowe smakują doskonale nawet solo, ale zawsze mogą smakować jeszcze lepiej! Na przykład kiedy nafaszerujemy je nadzieniem ziołowo-orzechowym. Obowiązkowa pozycja do wypróbowania dla wszystkich koneserów mięsa!

Składniki

4 porcj(e/i)

Na farsz do polędwiczek:

100 g
nasion słonecznika
50 ml
oleju rzepakowego
40 g
pietruszki
20 g
rozmarynu
100 g
zmielonych orzechów laskowych

Na polędwiczki:

1 
polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg)
2 łyżki
smalcu

Na przybranie warzywne:

400 g
buraków
400 g
żółtych buraków
500 g
młodych ziemniaków
3 łyżki
oleju rzepakowego
3 szczypty
soli

Na sałatkę:

200 g
roszponki
2 
marchewki
1 
ekologiczna pomarańcza
3 łyżki
białego octu winnego
2 łyżki
soku jabłkowego
1 łyżeczka
musztardy
1 łyżka
miodu
4 łyżki
oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

100 g nasion słonecznika – 50 ml oleju rzepakowego – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g pietruszki – 20 g rozmarynu – 100 g zmielonych orzechów laskowych

Nasiona słonecznika namaczaj w wodzie przez 2 godziny.
Odcedź wodę. Dokładnie wymieszaj nasiona z olejem rzepakowym i sosem sojowym Kikkoman.
Umyj i osusz natkę pietruszki i rozmaryn.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z masą słonecznikową oraz zmielonymi orzechami laskowymi.

Krok 2

1  polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) – 2 łyżki smalcu

Oczyść polędwiczkę ze ścięgien i tłuszczu.
Natnij polędwiczkę wzdłuż na głębokość kciuka, aby dało się rozchylić poły mięsa. 
Napełnij wnętrze polędwiczki farszem orzechowym. Ponownie zwiń.
Zwiniętą polędwiczkę zwiąż sznurkiem wędliniarskim.
Smaż polędwiczkę na patelni lub w brytfannie ze smalcem ze wszystkich stron, aż stanie się złocista.

Krok 3

400 g buraków – 400 g żółtych buraków – 500 g młodych ziemniaków – 3 łyżki oleju rzepakowego – 3 szczypty soli

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 200°C.
Umyj i osusz buraki czerwone, buraki żółte i ziemniaki.
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaki pokrój na połowy lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki i buraki dopraw oliwą i solą. Przełóż je do brytfanny, w której nie ma mięsa. 
Włóż brytfannę do piekarnika na 35 minut.
Na ostatnie 20 minut umieść w brytfannie także polędwiczkę.

Krok 4

200 g roszponki – 2  marchewki – 1  ekologiczna pomarańcza – 3 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oleju rzepakowego

Roszponkę i marchewkę umyj i osusz.
Obierz i grubo zetrzyj marchewkę.
Pomarańczę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce.
Obierz pomarańczę ze skórki i podziel na cząstki.
Przełóż skórkę pomarańczową do małego zamykanego pojemnika. Dodaj biały ocet winny, sos sojowy Kikkoman, sok jabłkowy, musztardę, miód i olej rzepakowy.
Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij.

Krok 5

Wymieszaj roszponkę z cząstkami pomarańczy i marchewką.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podawaj z faszerowanymi polędwiczkami oraz warzywami.

ID przepisu: 1190

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g nasion słonecznika – 50 ml oleju rzepakowego – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g pietruszki – 20 g rozmarynu – 100 g zmielonych orzechów laskowych

Nasiona słonecznika namaczaj w wodzie przez 2 godziny.
Odcedź wodę. Dokładnie wymieszaj nasiona z olejem rzepakowym i sosem sojowym Kikkoman.
Umyj i osusz natkę pietruszki i rozmaryn.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z masą słonecznikową oraz zmielonymi orzechami laskowymi.

1  polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) – 2 łyżki smalcu

Oczyść polędwiczkę ze ścięgien i tłuszczu.
Natnij polędwiczkę wzdłuż na głębokość kciuka, aby dało się rozchylić poły mięsa. 
Napełnij wnętrze polędwiczki farszem orzechowym. Ponownie zwiń.
Zwiniętą polędwiczkę zwiąż sznurkiem wędliniarskim.
Smaż polędwiczkę na patelni lub w brytfannie ze smalcem ze wszystkich stron, aż stanie się złocista.

400 g buraków – 400 g żółtych buraków – 500 g młodych ziemniaków – 3 łyżki oleju rzepakowego – 3 szczypty soli

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 200°C.
Umyj i osusz buraki czerwone, buraki żółte i ziemniaki.
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaki pokrój na połowy lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki i buraki dopraw oliwą i solą. Przełóż je do brytfanny, w której nie ma mięsa. 
Włóż brytfannę do piekarnika na 35 minut.
Na ostatnie 20 minut umieść w brytfannie także polędwiczkę.

200 g roszponki – 2  marchewki – 1  ekologiczna pomarańcza – 3 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oleju rzepakowego

Roszponkę i marchewkę umyj i osusz.
Obierz i grubo zetrzyj marchewkę.
Pomarańczę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce.
Obierz pomarańczę ze skórki i podziel na cząstki.
Przełóż skórkę pomarańczową do małego zamykanego pojemnika. Dodaj biały ocet winny, sos sojowy Kikkoman, sok jabłkowy, musztardę, miód i olej rzepakowy.
Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij.

Wymieszaj roszponkę z cząstkami pomarańczy i marchewką.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podawaj z faszerowanymi polędwiczkami oraz warzywami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.