Faszerowana polędwiczka wieprzowa z pieczonymi burakami i ziemniakami
Faszerowana polędwiczka wieprzowa z pieczonymi burakami i ziemniakami

Faszerowana polędwiczka wieprzowa z pieczonymi burakami i ziemniakami

5 1 Oceny
Czas ogółem120 min
60 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania

Polędwiczki wieprzowe smakują doskonale nawet solo, ale zawsze mogą smakować jeszcze lepiej! Na przykład kiedy nafaszerujemy je nadzieniem ziołowo-orzechowym. Obowiązkowa pozycja do wypróbowania dla wszystkich koneserów mięsa!

Składniki

4 porcj(e/i)

Na farsz do polędwiczek:

100 g
nasion słonecznika
50 ml
oleju rzepakowego
40 g
pietruszki
20 g
rozmarynu
100 g
zmielonych orzechów laskowych

Na polędwiczki:

1 
polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg)
2 łyżki
smalcu

Na przybranie warzywne:

400 g
buraków
400 g
żółtych buraków
500 g
młodych ziemniaków
3 łyżki
oleju rzepakowego
3 szczypty
soli

Na sałatkę:

200 g
roszponki
2 
marchewki
1 
ekologiczna pomarańcza
3 łyżki
białego octu winnego
2 łyżki
soku jabłkowego
1 łyżeczka
musztardy
1 łyżka
miodu
4 łyżki
oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

100 g nasion słonecznika – 50 ml oleju rzepakowego – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g pietruszki – 20 g rozmarynu – 100 g zmielonych orzechów laskowych

Nasiona słonecznika namaczaj w wodzie przez 2 godziny.
Odcedź wodę. Dokładnie wymieszaj nasiona z olejem rzepakowym i sosem sojowym Kikkoman.
Umyj i osusz natkę pietruszki i rozmaryn.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z masą słonecznikową oraz zmielonymi orzechami laskowymi.

Krok 2

1  polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) – 2 łyżki smalcu

Oczyść polędwiczkę ze ścięgien i tłuszczu.
Natnij polędwiczkę wzdłuż na głębokość kciuka, aby dało się rozchylić poły mięsa. 
Napełnij wnętrze polędwiczki farszem orzechowym. Ponownie zwiń.
Zwiniętą polędwiczkę zwiąż sznurkiem wędliniarskim.
Smaż polędwiczkę na patelni lub w brytfannie ze smalcem ze wszystkich stron, aż stanie się złocista.

Krok 3

400 g buraków – 400 g żółtych buraków – 500 g młodych ziemniaków – 3 łyżki oleju rzepakowego – 3 szczypty soli

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 200°C.
Umyj i osusz buraki czerwone, buraki żółte i ziemniaki.
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaki pokrój na połowy lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki i buraki dopraw oliwą i solą. Przełóż je do brytfanny, w której nie ma mięsa. 
Włóż brytfannę do piekarnika na 35 minut.
Na ostatnie 20 minut umieść w brytfannie także polędwiczkę.

Krok 4

200 g roszponki – 2  marchewki – 1  ekologiczna pomarańcza – 3 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oleju rzepakowego

Roszponkę i marchewkę umyj i osusz.
Obierz i grubo zetrzyj marchewkę.
Pomarańczę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce.
Obierz pomarańczę ze skórki i podziel na cząstki.
Przełóż skórkę pomarańczową do małego zamykanego pojemnika. Dodaj biały ocet winny, sos sojowy Kikkoman, sok jabłkowy, musztardę, miód i olej rzepakowy.
Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij.

Krok 5

Wymieszaj roszponkę z cząstkami pomarańczy i marchewką.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podawaj z faszerowanymi polędwiczkami oraz warzywami.

ID przepisu: 1190

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g nasion słonecznika – 50 ml oleju rzepakowego – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g pietruszki – 20 g rozmarynu – 100 g zmielonych orzechów laskowych

Nasiona słonecznika namaczaj w wodzie przez 2 godziny.
Odcedź wodę. Dokładnie wymieszaj nasiona z olejem rzepakowym i sosem sojowym Kikkoman.
Umyj i osusz natkę pietruszki i rozmaryn.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z masą słonecznikową oraz zmielonymi orzechami laskowymi.

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) – 2 łyżki smalcu

Oczyść polędwiczkę ze ścięgien i tłuszczu.
Natnij polędwiczkę wzdłuż na głębokość kciuka, aby dało się rozchylić poły mięsa. 
Napełnij wnętrze polędwiczki farszem orzechowym. Ponownie zwiń.
Zwiniętą polędwiczkę zwiąż sznurkiem wędliniarskim.
Smaż polędwiczkę na patelni lub w brytfannie ze smalcem ze wszystkich stron, aż stanie się złocista.

400 g buraków – 400 g żółtych buraków – 500 g młodych ziemniaków – 3 łyżki oleju rzepakowego – 3 szczypty soli

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 200°C.
Umyj i osusz buraki czerwone, buraki żółte i ziemniaki.
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaki pokrój na połowy lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki i buraki dopraw oliwą i solą. Przełóż je do brytfanny, w której nie ma mięsa. 
Włóż brytfannę do piekarnika na 35 minut.
Na ostatnie 20 minut umieść w brytfannie także polędwiczkę.

200 g roszponki – 2 marchewki – 1 ekologiczna pomarańcza – 3 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oleju rzepakowego

Roszponkę i marchewkę umyj i osusz.
Obierz i grubo zetrzyj marchewkę.
Pomarańczę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce.
Obierz pomarańczę ze skórki i podziel na cząstki.
Przełóż skórkę pomarańczową do małego zamykanego pojemnika. Dodaj biały ocet winny, sos sojowy Kikkoman, sok jabłkowy, musztardę, miód i olej rzepakowy.
Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij.

Wymieszaj roszponkę z cząstkami pomarańczy i marchewką.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podawaj z faszerowanymi polędwiczkami oraz warzywami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.