

Faszerowana polędwiczka wieprzowa z pieczonymi burakami i ziemniakami
Polędwiczki wieprzowe smakują doskonale nawet solo, ale zawsze mogą smakować jeszcze lepiej! Na przykład kiedy nafaszerujemy je nadzieniem ziołowo-orzechowym. Obowiązkowa pozycja do wypróbowania dla wszystkich koneserów mięsa!
Składniki
Na farsz do polędwiczek:
Na polędwiczki:
Na przybranie warzywne:
Na sałatkę:
Przygotowanie
Krok 1
100 g nasion słonecznika – 50 ml oleju rzepakowego – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 40 g pietruszki – 20 g rozmarynu – 100 g zmielonych orzechów laskowych
Nasiona słonecznika namaczaj w wodzie przez 2 godziny.
Odcedź wodę. Dokładnie wymieszaj nasiona z olejem rzepakowym i sosem sojowym Kikkoman.
Umyj i osusz natkę pietruszki i rozmaryn.
Posiekaj je drobno i wymieszaj z masą słonecznikową oraz zmielonymi orzechami laskowymi.
Krok 2
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) – 2 łyżki smalcu
Oczyść polędwiczkę ze ścięgien i tłuszczu.
Natnij polędwiczkę wzdłuż na głębokość kciuka, aby dało się rozchylić poły mięsa.
Napełnij wnętrze polędwiczki farszem orzechowym. Ponownie zwiń.
Zwiniętą polędwiczkę zwiąż sznurkiem wędliniarskim.
Smaż polędwiczkę na patelni lub w brytfannie ze smalcem ze wszystkich stron, aż stanie się złocista.
Krok 3
400 g buraków – 400 g żółtych buraków – 500 g młodych ziemniaków – 3 łyżki oleju rzepakowego – 3 szczypty soli
Rozgrzej piekarnik góra-dół do 200°C.
Umyj i osusz buraki czerwone, buraki żółte i ziemniaki.
Buraki obierz i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaki pokrój na połowy lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki i buraki dopraw oliwą i solą. Przełóż je do brytfanny, w której nie ma mięsa.
Włóż brytfannę do piekarnika na 35 minut.
Na ostatnie 20 minut umieść w brytfannie także polędwiczkę.
Krok 4
200 g roszponki – 2 marchewki – 1 ekologiczna pomarańcza – 3 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki soku jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oleju rzepakowego
Roszponkę i marchewkę umyj i osusz.
Obierz i grubo zetrzyj marchewkę.
Pomarańczę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce.
Obierz pomarańczę ze skórki i podziel na cząstki.
Przełóż skórkę pomarańczową do małego zamykanego pojemnika. Dodaj biały ocet winny, sos sojowy Kikkoman, sok jabłkowy, musztardę, miód i olej rzepakowy.
Zamknij pojemnik i dobrze potrząśnij.
Krok 5
Wymieszaj roszponkę z cząstkami pomarańczy i marchewką.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem. Podawaj z faszerowanymi polędwiczkami oraz warzywami.
ID przepisu: 1190
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej