Aromatyczny nadziewany okoń morski
Składniki
Na sos:
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C lub ustawiając pokrętło gazu na 6. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą i odcedź.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj papryczkę chili i dymkę. Smaż, aż staną się miękkie. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, krem kokosowy, kolendrę i sok z limonki. Gotuj i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą.
Krok 3
Ułóż okonia morskiego na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Zrób trzy nacięcia w mięsie ryby. Umieść ryż we wnętrzu ryby. W razie potrzeby możesz obwiązać rybę sznurkiem. Przykryj folią i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię i z powrotem włóż do piekarnika na kolejne 15 minut, aż ryba się upiecze.
Krok 4
Kiedy ryba będzie gotowa, wyjmij ją piekarnika i odstaw na kilka minut.
Krok 5
Upraż ziarna sezamu na małej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Dodaj pozostałe składniki na sos i zagotuj. Polej rybę sosem i podawaj od razu z dodatkiem warzyw takich jak pak choi, fasolka szparagowa, cukinia i wstążki marchewkowe.
ID przepisu: 345
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej