Aromatyczny nadziewany okoń morski

Czas ogółem 50 min
10 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
200 g
ryżu basmati
1 łyżka
oleju arachidowego
1 
czerwona papryczka chili, drobno posiekana
4 
cebule dymki, drobno posiekane
25 g
kremu kokosowego
3 łyżki
świeżej kolendry, posiekanej
1 
Sok z 1 limonki
2 
całe okonie morskie, wypatroszone i oczyszczone

Na sos:

1 łyżka
ziaren sezamu
1 
czerwona papryczka jalapeno
2 łyżki
octu ryżowego
1 łyżka
oleju sezamowego
1 łyżka
oleju arachidowego
1 
Drobno starta skórka i sok z 1 limonki
2 cm
kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
Wartości odżywcze (na porcję) 3496 kJ  /  835 kcal
34 g Tłuszcz

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub ustawiając pokrętło gazu na 6. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą i odcedź.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj papryczkę chili i dymkę. Smaż, aż staną się miękkie. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, krem kokosowy, kolendrę i sok z limonki. Gotuj i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą.

Krok 3

Ułóż okonia morskiego na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Zrób trzy nacięcia w mięsie ryby. Umieść ryż we wnętrzu ryby. W razie potrzeby możesz obwiązać rybę sznurkiem. Przykryj folią i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię i z powrotem włóż do piekarnika na kolejne 15 minut, aż ryba się upiecze.

Krok 4

Kiedy ryba będzie gotowa, wyjmij ją piekarnika i odstaw na kilka minut.

Krok 5

Upraż ziarna sezamu na małej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Dodaj pozostałe składniki na sos i zagotuj. Polej rybę sosem i podawaj od razu z dodatkiem warzyw takich jak pak choi, fasolka szparagowa, cukinia i wstążki marchewkowe.

ID przepisu: 345

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C lub ustawiając pokrętło gazu na 6. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą i odcedź.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj papryczkę chili i dymkę. Smaż, aż staną się miękkie. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, krem kokosowy, kolendrę i sok z limonki. Gotuj i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą.

Ułóż okonia morskiego na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Zrób trzy nacięcia w mięsie ryby. Umieść ryż we wnętrzu ryby. W razie potrzeby możesz obwiązać rybę sznurkiem. Przykryj folią i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię i z powrotem włóż do piekarnika na kolejne 15 minut, aż ryba się upiecze.

Kiedy ryba będzie gotowa, wyjmij ją piekarnika i odstaw na kilka minut.

Upraż ziarna sezamu na małej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Dodaj pozostałe składniki na sos i zagotuj. Polej rybę sosem i podawaj od razu z dodatkiem warzyw takich jak pak choi, fasolka szparagowa, cukinia i wstążki marchewkowe.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.