
9 od 14
Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem
Dania główne
Ziemniaki
Przepisy wegetariańskie
Przekąski
Jesień
Zima

Całkowity czas:
90 min.
Czas przygotowania:
90 min.
1455 kJ / 347 kcal
Tłuszcz:
3.6 g
Białko:
15 g
Węglowodany:
58.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g półsuszonych pomidorów
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 puszka ciecierzycy
- 250 g posiekanych pomidorów
- Kilka gałązek tymianku
- 4 łyżki stołowe sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 2 łyżki octu cydrowego
- 100 g wegańskiego crème fraîche
- 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Umyj ziemniaki, nakłuj je widelcem, owiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (konwekcja: 180°C) przez 70-80 minut.
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w kostkę i wyciśnij czosnek. Półsuszone pomidory pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Ciecierzycę odcedź i wypłucz, dodaj do patelni wraz z posiekanymi półsuszonymi pomidorami i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Dodaj sos teriyaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. Dopraw octem cydrowym. Ostrożnie usuń folię z ziemniaków, pokrój je na pół wzdłuż, naciśnij z obu stron, aby je otworzyć i napełnij mieszanką pomidorów i ciecierzycy. Podawaj z crème fraîche i szczypiorkiem na wierzchu.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
90 min.
Czas przygotowania:
90 min.
1455 kJ / 347 kcal
Tłuszcz:
3.6 g
Białko:
15 g
Węglowodany:
58.2 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g półsuszonych pomidorów
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 puszka ciecierzycy
- 250 g posiekanych pomidorów
- Kilka gałązek tymianku
- 4 łyżki stołowe sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 2 łyżki octu cydrowego
- 100 g wegańskiego crème fraîche
- 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku