Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Przygotowanie
Krok 1
Umyj ziemniaki, nakłuj je widelcem, owiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (konwekcja: 180°C) przez 70-80 minut.
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w kostkę i wyciśnij czosnek. Półsuszone pomidory pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Ciecierzycę odcedź i wypłucz, dodaj do patelni wraz z posiekanymi półsuszonymi pomidorami i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 3
Dodaj sos teriyaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. Dopraw octem cydrowym. Ostrożnie usuń folię z ziemniaków, pokrój je na pół wzdłuż, naciśnij z obu stron, aby je otworzyć i napełnij mieszanką pomidorów i ciecierzycy. Podawaj z crème fraîche i szczypiorkiem na wierzchu.
ID przepisu: 225
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej