Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą
Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą

Pieczony ziemniak z duszonymi pomidorami i ciecierzycą

Czas ogółem90 min
90 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
duże ziemniaki
1 
cebula
3 
ząbki czosnku
100 g
półsuszonych pomidorów
2 łyżki
oleju roślinnego
1 
puszka ciecierzycy
250 g
posiekanych pomidorów
Kilka gałązek tymianku
2 łyżki
octu cydrowego
100 g
wegańskiego crème fraîche
2 łyżki
posiekanego szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)1455 kJ / 347 kcal
3,6 gTłuszcz
15 gBiałko
58,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umyj ziemniaki, nakłuj je widelcem, owiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (konwekcja: 180°C) przez 70-80 minut.

Krok 2

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w kostkę i wyciśnij czosnek. Półsuszone pomidory pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Ciecierzycę odcedź i wypłucz, dodaj do patelni wraz z posiekanymi półsuszonymi pomidorami i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Krok 3

Dodaj sos teriyaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. Dopraw octem cydrowym. Ostrożnie usuń folię z ziemniaków, pokrój je na pół wzdłuż, naciśnij z obu stron, aby je otworzyć i napełnij mieszanką pomidorów i ciecierzycy. Podawaj z crème fraîche i szczypiorkiem na wierzchu.

ID przepisu: 225

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj ziemniaki, nakłuj je widelcem, owiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (konwekcja: 180°C) przez 70-80 minut.

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w kostkę i wyciśnij czosnek. Półsuszone pomidory pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Ciecierzycę odcedź i wypłucz, dodaj do patelni wraz z posiekanymi półsuszonymi pomidorami i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj sos teriyaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. Dopraw octem cydrowym. Ostrożnie usuń folię z ziemniaków, pokrój je na pół wzdłuż, naciśnij z obu stron, aby je otworzyć i napełnij mieszanką pomidorów i ciecierzycy. Podawaj z crème fraîche i szczypiorkiem na wierzchu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.