
4 od 14
Marynowane i smażone udka z kurczaka z orzechami nerkowca i papryką

Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
2117 kJ / 505 kcal
Tłuszcz:
34 g
Białko:
35 g
Węglowodany:
14.4 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 8 udek z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w łódeczki
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 duża pomarańczowa papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- 50 g prażonych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6). Udka z kurczaka i pokrojoną w ósemki cebulę włożyć do dużej brytfanny. Skropić olejem i piec przez pół godziny.
Po 30 minutach dodać do brytfanny paprykę i całość skropić sosem teriyaki
z prażonym czosnkiem. Włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans, a następnie posypać orzechami nerkowca i ponownie na 10 minut umieścić w piekarniku. Podawać w towarzystwie smażonych batatów lub ryżu.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
60 min.
Czas przygotowania:
60 min.
2117 kJ / 505 kcal
Tłuszcz:
34 g
Białko:
35 g
Węglowodany:
14.4 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 8 udek z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w łódeczki
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 duża pomarańczowa papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- 50 g prażonych orzechów nerkowca