Ryba - po prostu płetwastyczna!
03. sierpnia 2023

Gdzie żyją i co je wyróżnia?
Ryby są zdrowym i popularnym źródłem białka w naszej diecie. Nie ma chyba takiego miejsca na świecie, w którym nie znano by ich smaku – a jego warianty są niemal nieskończone. W samej tylko Europie zjada się rocznie ponad 30 kilogramów ryb na mieszkańca, a na szczycie tej listy spożycia znajdują się oczywiście kraje śródziemnomorskie. Ryby najczęściej dzieli się według gatunków na ryby morskie i słodkowodne.
Czym różnią się ryby morskie od słodkowodnych?
Ryby morskie żyją w oceanach, często na znacznych głębokościach, dzięki czemu nie są narażone na wahania temperatury. Do najpopularniejszych gatunków jadalnych ryb morskich należą tuńczyk i dorsz. Ryby słodkowodne występują natomiast w wodach niezasolonych - rzekach, strumieniach, wodach śródlądowych i jeziorach oraz stawach. Ze względu na niewielkie głębokości i brak zasolenia, a także zanieczyszczenia i nieprzewidywalny wpływ człowieka na środowisko, ryby te doświadczają nieustannych zmian warunków, w których bytują.
Z tych właśnie względów zasoby ryb w ostatnich dziesięcioleciach znacznie się skurczyły. Mimo to popyt na mięso ryb stale rośnie. Podaż jest więc zapewniana przez hodowle gospodarskie. Ryby słodkowodne łowi się nie tylko w tradycyjny sposób, czyli za pomocą wędki, ale także przy użyciu specjalnych koszy i pułapek na ryby. Hodowcy umieszczają narybek w wodach, w których może on normalnie rosnąć. Kiedy ryby osiągną już odpowiedni rozmiar, zostaną ponownie złowione w trakcie odłowu.
Typowe gatunki ryb słodkowodnych
Przedstawmy zatem kilka rodzimych gatunków ryb słodkowodnych i sprawdźmy, co je wyróżnia.
W porównaniu z rybami morskimi, mięso ryb słodkowodnych zawiera znacznie więcej witamin i składników mineralnych, a także wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka. Są zatem nie tylko pyszne w smaku, ale i zdrowe dla organizmu!
Prawdopodobnie najpopularniejszą rybą w kuchni europejskiej jest łosoś. Zaraz, zaraz: łosoś? Czy to nie ryba morska? Otóż łosoś spędza dużą część życia – zarówno pierwsze lata, jak i okres tarła – w wodach słodkich, ponieważ oferują one bezpieczniejsze warunki niż te panujące na otwartym morzu. Łosoś nie bez powodu nazywany jest rybą wędrowną – potrafi przystosować się do każdego siedliska. Mięso łososia spożywa się najczęściej w formie świeżej lub wędzonej.
Inną rybą wędrowną, która stanowi prawdziwym przysmak, jest jesiotr. Jego jaja znane są jako kawior. Ze względu na kurczące się zasoby i rosnący popyt kawior staje się coraz droższym, prawdziwie luksusowym rarytasem. Zarówno jaja, jak i mięso jesiotra odznaczają się pysznym i niepowtarzalnym smakiem.
Nieco bardziej “egzotyczna”, bo pochodząca z cieplejszych wód Afryki i Wietnamu, ale uwielbiana wszędzie za swoją miękką konsystencję i delikatny smak, jest tilapia. Dzięki naturalnej nutce słodyczy jej mięso idealnie komponuje się z owocami, takimi jak ananas czy mango. Łatwo sobie wyobrazić, co zdziałałaby tutaj odrobina umami z naszego sosu sojowego!
Chcesz spróbować przyrządzić rybę słodkowodną?
Renesans mody kulinarnej na ryby słodkowodne zawdzięczamy kreatywnym szefom kuchni, którzy nieustannie poszukują nowych odkryć i odkrywają na nowo to, co już było. My też mamy dla ciebie kilka nowych i prostych przepisów na dania z ryb słodkowodnych, które z łatwością przygotujesz w domu. Dlaczego by nie zaserwować ich na następny obiad?