Wytrawny sos pomidorowy
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
161 od 172

Wytrawny sos pomidorowy

Czas przygotowania: 1 godz 30 min.
Kalorie (na porcję): 171 kJ / 41 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 500 g Pomidory śliwkowe                                         
  • 1 szt. Czerwona papryka                                          
  • ½ szt.Cebula cukrowa                                           
  • ½ łyżeczki Papryka ostra mielona                                   
  • 1 łyżka Opcjonalnie: nasiona chia                              
  • 60 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli

przygotowanie

Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok. 250 ml sosu pomidorowego. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać do przecieru i gotowac do miękkości. Zblendować lub pozostawić w kawałkach. Dodać sos sojowy, paprykę mieloną, gotować 2-3 min, dodać nasiona chia, zagotować i wyłączyć.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Sos to świetna baza do makaronów, zup i dipów.

Składniki dla 4 porcji

  • 500 g Pomidory śliwkowe                                         
  • 1 szt. Czerwona papryka                                          
  • ½ szt.Cebula cukrowa                                           
  • ½ łyżeczki Papryka ostra mielona                                   
  • 1 łyżka Opcjonalnie: nasiona chia                              
  • 60 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli