Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
6 od 246

Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym

Czas przygotowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 2680 kJ / 641 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na słodki sos sojowy:

Na zapiekane warzywne maccheroni:

  • 200 g maccheroni
  • ¼ brokuła (ok. 100 g)
  • 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 100 g grzybów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Na sos gratin:

  • 800 ml mleka
  • 60 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

przygotowanie

1. Przygotuj słodki sos sojowy. Podgrzej bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Zmieszaj mąkę kukurydzianą z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj.

2. Przygotuj zapiekane warzywne maccheroni. Ugotuj maccheroni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj i sparz. Umyj pomidorki. Umyj i pokrój papryki na pół, usuń nasiona. Obierz cebule. Cebule i papryki pokrój na kostki wielkości ok. 1,5 cm. Oczyść grzyby, odetnij spód trzonków i pokrój na małe kawałki.

3. Rozgrzej oliwę na patelni. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz i trzymaj w cieple.

4. Przygotuj sos gratin. W rondelku podgrzej mleko do temperatury 60-70°C. Masło i mąkę umieść w drugim garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 7-8 minut, cały czas mieszając.

5. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko nie przestając mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodaj bulion warzywny, zagotuj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 220°C (200°C w piekarniku konwekcyjnym).

6. Wymieszaj warzywa i maccheroni z sosem. Włóż do brytfanki, oprósz parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 5 minut. Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Skrop słodkim sosem sojowym i podawaj.

Składniki dla 4 porcji

Na słodki sos sojowy:

Na zapiekane warzywne maccheroni:

  • 200 g maccheroni
  • ¼ brokuła (ok. 100 g)
  • 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 100 g grzybów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Na sos gratin:

  • 800 ml mleka
  • 60 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.