Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym
Bookmark
17 od 328

Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym

Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2680 kJ / 640 kcal
Tłuszcz: 27.5 g
Białko: 21.6 g
Węglowodany: 73 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na słodki sos sojowy:

Na zapiekane warzywne maccheroni:

  • 200 g maccheroni
  • ¼ brokuła (ok. 100 g)
  • 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 100 g grzybów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Na sos gratin:

  • 800 ml mleka
  • 60 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

przygotowanie

1. Przygotuj słodki sos sojowy. Podgrzej bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Zmieszaj mąkę kukurydzianą z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj.

2. Przygotuj zapiekane warzywne maccheroni. Ugotuj maccheroni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj i sparz. Umyj pomidorki. Umyj i pokrój papryki na pół, usuń nasiona. Obierz cebule. Cebule i papryki pokrój na kostki wielkości ok. 1,5 cm. Oczyść grzyby, odetnij spód trzonków i pokrój na małe kawałki.

3. Rozgrzej oliwę na patelni. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz i trzymaj w cieple.

4. Przygotuj sos gratin. W rondelku podgrzej mleko do temperatury 60-70°C. Masło i mąkę umieść w drugim garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 7-8 minut, cały czas mieszając.

5. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko nie przestając mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodaj bulion warzywny, zagotuj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 220°C (200°C w piekarniku konwekcyjnym).

6. Wymieszaj warzywa i maccheroni z sosem. Włóż do brytfanki, oprósz parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 5 minut. Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Skrop słodkim sosem sojowym i podawaj.

Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2680 kJ / 640 kcal
Tłuszcz: 27.5 g
Białko: 21.6 g
Węglowodany: 73 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na słodki sos sojowy:

Na zapiekane warzywne maccheroni:

  • 200 g maccheroni
  • ¼ brokuła (ok. 100 g)
  • 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 100 g grzybów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Na sos gratin:

  • 800 ml mleka
  • 60 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.