Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
73 od 246

Sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Czas przygotowania: 1 godz 30 min.
Kalorie (na porcję): 511 kJ / 122 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 250 ml Dynia Hokkaido                                             
  • 250 g Kwaśne jabłka (szara reneta)            
  • 1 łyżeczka Cynmon mielony                                            
  • 2 łyżeczki Miód lipowy                                                  
  • 2 łyżeczki Pektyna do dżemów                                      
  • 3 łyżeczki Starty sezam                                                  
  • 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowyo obniżonej zawartości soli

przygotowanie

Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić na małym ogniu do miękkości, zblendować. Gotując dalej dodać cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i sos sojowy, wymieszać i gotować 2-3 min.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Sos doskonale sprawdzi się jako dip do przekąsek i snacków, smażonych mięs, ryb i owoców morza lub jako gotowe smarowidło na kanapki.

Składniki dla 4 porcji

  • 250 ml Dynia Hokkaido                                             
  • 250 g Kwaśne jabłka (szara reneta)            
  • 1 łyżeczka Cynmon mielony                                            
  • 2 łyżeczki Miód lipowy                                                  
  • 2 łyżeczki Pektyna do dżemów                                      
  • 3 łyżeczki Starty sezam                                                  
  • 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowyo obniżonej zawartości soli