Wyszukiwanie
Filtr
Sos dyniowy z jabłkami i sezamem
Bookmark
239 od 307

Sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Sos dyniowy z jabłkami i sezamem
Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
511 kJ / 122 kcal
Tłuszcz: 7.2 g
Białko: 3.8 g
Węglowodany: 13.1 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 250 ml Dynia Hokkaido                                             
  • 250 g Kwaśne jabłka (szara reneta)            
  • 1 łyżeczka Cynmon mielony                                            
  • 2 łyżeczki Miód lipowy                                                  
  • 2 łyżeczki Pektyna do dżemów                                      
  • 3 łyżeczki Starty sezam                                                  
  • 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowyo obniżonej zawartości soli

przygotowanie

Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić na małym ogniu do miękkości, zblendować. Gotując dalej dodać cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i sos sojowy, wymieszać i gotować 2-3 min.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Sos doskonale sprawdzi się jako dip do przekąsek i snacków, smażonych mięs, ryb i owoców morza lub jako gotowe smarowidło na kanapki.

Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
511 kJ / 122 kcal
Tłuszcz: 7.2 g
Białko: 3.8 g
Węglowodany: 13.1 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 250 ml Dynia Hokkaido                                             
  • 250 g Kwaśne jabłka (szara reneta)            
  • 1 łyżeczka Cynmon mielony                                            
  • 2 łyżeczki Miód lipowy                                                  
  • 2 łyżeczki Pektyna do dżemów                                      
  • 3 łyżeczki Starty sezam                                                  
  • 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowyo obniżonej zawartości soli