Wyszukiwanie
Filtr
Siu mai
Bookmark
17 od 285

Siu mai

Siu mai
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
Nutrition facts (per portion): 1588 kJ / 379 kcal
Tłuszcz: 13.6 g
Białko: 20.4 g
Carbs: 41.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka wrapów siu mai (30 wrapów) (aby przygotować domowe wrapy, skorzystaj ze wskazówki)

Na nadzienie:

  • 200 g cebuli
  • 5-6 grzybów shiitake (lub pieczarek)
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 600 g łopatki wieprzowej (plastry powinny mieć nieco mniej niż 1 cm grubości) lub filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki bulionu mięsnego w granulkach
  • 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 świeże jajko
  • 1 ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżki sake (lub białego wina)
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ok. 2 łyżki mrożonego groszku

Na dip:

przygotowanie

  1. Przygotuj nadzienie. Obierz i posiekaj cebulę. Odetnij nóżki grzybów shiitake, a następnie grubo pokrój grzyby. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Osusz mięso, pokrój na małe kawałki i rozłóż na desce do krojenia. Użyj tylnej części noża kuchennego, aby ubić mięso.
  2. Przełóż ubite mięso do dużej miski. Dodaj grzyby shiitake, imbir, cukier, bulion mięsny, sos sojowy, jajko, olej sezamowy oraz sake i dokładnie wymieszaj rękami.
  3. W innej misce dobrze wymieszaj posiekaną cebulę i skrobię kukurydzianą. Zachowaj trochę skrobi kukurydzianej, aby użyć jej później do groszku. Dodaj mieszankę cebuli do mieszanki mięsa i dokładnie wymieszaj.
  4. Ułóż wrapy siu mai na blacie. Na środek każdego wrapa nałóż łyżką ok. 30 g farszu mięsnego. Podnieś boki wrapa, aby wyglądał jak kwiat. Spłaszcz podstawę każdego siu mai, aby zachował pionową pozycję.
  5. Oprósz mrożony groszek pozostałą skrobią ziemniaczaną. Umieść po 1 groszku na każdym siu mai. Umieść siu mai w koszyku do gotowania na parze (upewniając się, że pierożki nie są zbyt blisko siebie) i gotuj na dużym ogniu przez ok. 8 minut. Siu mai podawaj z sosem sojowym i musztardą.

Jeśli nie masz parowaru, połóż lekko naoliwiony arkusz papieru do pieczenia na talerzu i umieść na nim pierożki siu mai, upewniając się, że nie są one zbyt blisko siebie. Głęboką patelnię lub wok napełnij wodą do wysokości ok. 3 cm i zagotuj. Umieść talerz z pierożkami siu mai na środku patelni, przykryj i gotuj na parze ok. 8 minut.

Możesz kupić gotowe mrożone wrapy na gyoza i siu mai. Trzeba będzie rozmrozić je przed użyciem. Wrapów nie należy ponownie zamrażać, ponieważ ich ponowne rozmrożenie spowoduje, że staną się zbyt lepkie.

Ale już same pierożki siu mai możesz bez problemu zamrozić - będą smakować równie dobrze, jak świeże.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
Nutrition facts (per portion): 1588 kJ / 379 kcal
Tłuszcz: 13.6 g
Białko: 20.4 g
Carbs: 41.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka wrapów siu mai (30 wrapów) (aby przygotować domowe wrapy, skorzystaj ze wskazówki)

Na nadzienie:

  • 200 g cebuli
  • 5-6 grzybów shiitake (lub pieczarek)
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 600 g łopatki wieprzowej (plastry powinny mieć nieco mniej niż 1 cm grubości) lub filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki bulionu mięsnego w granulkach
  • 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 świeże jajko
  • 1 ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżki sake (lub białego wina)
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ok. 2 łyżki mrożonego groszku

Na dip: