
Przegrzebki z chili

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 12 szt. przegrzebki
- 1 szt. cebula dymka
- 120 g szpinak
- 10 ml olej roślinny
- 20 g masło
- Pieprz szczypta
- 4 łyżki Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego
- ½ łyżeczki shichimi (siedem przypraw) lub chili
- Włókna chilli kilka
przygotowanie
Posiekaj cebulę na bardzo cienkie krążki, dokładnie opłucz wodą i usuń wilgoć.
Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i przez chwilę podsmażaj szpinak na dużym ogniu. Dodaj masło i dopraw pieprzem.
Wlej do miski Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy o obniżonej zawartości soli i dokładnie wymieszaj z shichimi lub chili.
Rozgrzej olej na patelni i smaż przegrzebki z obu stron, aż będą średnio wysmażone. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sos sojowy z chili, i smaż ponownie potrząsając patelnią tak, żeby przegrzebki pokryły się sosem ze wszystkich stron.
Podawaj na gorąco, na smażonym szpinaku, skropione resztą sosu i przybrane szczypiorkiem i włóknami chili.
Wskazówka: W wersji bezglutenowej użyj naszego Kikkoman Naturalnie Warzonego Bezglutenowego Sosu Sojowego Tamari.
Alergeny: mięczaki, mleko, soja, pszenica
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 12 szt. przegrzebki
- 1 szt. cebula dymka
- 120 g szpinak
- 10 ml olej roślinny
- 20 g masło
- Pieprz szczypta
- 4 łyżki Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego
- ½ łyżeczki shichimi (siedem przypraw) lub chili
- Włókna chilli kilka