Wyszukiwanie
Filtr
Mus z gorzkiej czekolady
Bookmark
4 od 56

Mus z gorzkiej czekolady

Wystarczy zaledwie kropla sosu sojowego Kikkoman, aby ten lekki jak puch i intensywnie czekoladowy mus zyskał głębię smaku umami.

Mus z gorzkiej czekolady
Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
2515 kJ / 604 kcal
Tłuszcz: 39,1 g
Białko: 11,3 g
Węglowodany: 49,9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Do podania

  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 250 g malin
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

1. Żółtka oddziel od białek i przelej do dwóch średniej wielkości metalowych misek. Miska na białka musi być idealnie czysta i sucha, aby piana dobrze się ubiła.

2. Czekoladę posiekaj i rozpuść w żaroodpornym naczyniu nad bemarem.

3.Ubij śmietanę na prawie sztywną pianę. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.

4. Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii wyjętymi z laski, skórką pomarańczową i sosem sojowym Kikkoman nad bemarem, aż masa lekko zgęstnieje.

5. Zdejmij mieszankę znad bemaru. Sprawnie i po kolei dodaj do masy z żółtkami pianę z białek, czekoladę i bitą śmietanę.

6. Przelej masę do dużej miski i chłódź przez co najmniej 60 minut.

7. Przed podaniem każdą porcję musu udekoruj bitą śmietaną, malinami i kawałkami ciemnej czekolady.

 

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
2515 kJ / 604 kcal
Tłuszcz: 39,1 g
Białko: 11,3 g
Węglowodany: 49,9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Do podania

  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 250 g malin
  • 100 g gorzkiej czekolady