
Mus z gorzkiej czekolady
Wystarczy zaledwie kropla sosu sojowego Kikkoman, aby ten lekki jak puch i intensywnie czekoladowy mus zyskał głębię smaku umami.

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 180 g gorzkiej czekolady (ok. 53% zawartości kakao)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ laski wanilii
- skórka z ½ pomarańczy
- 2 jajka
- 150 ml bitej śmietany
Do podania
- 4 łyżki bitej śmietany
- 250 g malin
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Żółtka oddziel od białek i przelej do dwóch średniej wielkości metalowych misek. Miska na białka musi być idealnie czysta i sucha, aby piana dobrze się ubiła.
2. Czekoladę posiekaj i rozpuść w żaroodpornym naczyniu nad bemarem.
3.Ubij śmietanę na prawie sztywną pianę. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.
4. Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii wyjętymi z laski, skórką pomarańczową i sosem sojowym Kikkoman nad bemarem, aż masa lekko zgęstnieje.
5. Zdejmij mieszankę znad bemaru. Sprawnie i po kolei dodaj do masy z żółtkami pianę z białek, czekoladę i bitą śmietanę.
6. Przelej masę do dużej miski i chłódź przez co najmniej 60 minut.
7. Przed podaniem każdą porcję musu udekoruj bitą śmietaną, malinami i kawałkami ciemnej czekolady.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 180 g gorzkiej czekolady (ok. 53% zawartości kakao)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ laski wanilii
- skórka z ½ pomarańczy
- 2 jajka
- 150 ml bitej śmietany
Do podania
- 4 łyżki bitej śmietany
- 250 g malin
- 100 g gorzkiej czekolady