
Małże w winno-sojowym sosie

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 40 g czerwonej i 40 g żółtej papryki
- 40 g cukinii
- 30 g masła
- 60 ml białego wina
- 20 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 500 g małży (25 sztuk)
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Cukinię, czerwoną i żółtą paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Do garnka wlać białe wino, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i dodać masło. Całość zagotować. Dodać małże i zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Część wywaru podgotować na wolnym ogniu. Małże odstawić w ciepłe miejsce.
Wywar doprawić sosem sojowym Kikkoman i dodać podsmażone warzywa. Usunąć i wyrzucić puste połówki muszli, drugą połówkę z małżem wyłożyć na talerz. Podlać wywarem z warzywami. Udekorować świeżymi ziołami.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 40 g czerwonej i 40 g żółtej papryki
- 40 g cukinii
- 30 g masła
- 60 ml białego wina
- 20 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 500 g małży (25 sztuk)
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.