
450 od 481
Kenchinjiru - japońska zupa jarzynowa
Naturalnie warzony sos sojowy
Zupy
Warzywa
Kuchnia azjatycka
Przepisy wegetariańskie
Zima
Naturalnie warzony sos sojowy
Zupy
Warzywa
Kuchnia azjatycka
Przepisy wegetariańskie

Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
519 kJ / 124 kcal
Tłuszcz:
7.4 g
Białko:
6.2 g
Węglowodany:
8.8 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g białej rzodkwi
- 80 g marchwi
- 60 g grzybów shiitake
- 3 cebule dymki
- 80 g tofu
- 20 ml oleju roślinnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Rzodkiew i marchew pokroić na cienkie plasterki, grzyby shiitake pokroić na ćwiartki. Dymkę pokroić ukośnie na kawałki o długości 2,5 cm, tofu pokroić na małe kostki.
W garnku rozgrzać olej roślinny, dodać wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmażyć przez krótką chwilę. Zalać bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym, wsypać cukier i zagotować. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumować zupę. Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadzić w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlać do zupy i rozmieszać.
Dodać tofu i dymkę i jeszcze raz zagotować zupę. Doprawić olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
30 min.
Czas przygotowania:
30 min.
519 kJ / 124 kcal
Tłuszcz:
7.4 g
Białko:
6.2 g
Węglowodany:
8.8 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g białej rzodkwi
- 80 g marchwi
- 60 g grzybów shiitake
- 3 cebule dymki
- 80 g tofu
- 20 ml oleju roślinnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki oleju sezamowego