
Japońskie klopsiki z Ponzu

Składniki na 4 porcj(e/i)
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2½ łyżki stołowej oleju roślinnego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (mieszanego)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 70 ml Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki stołowe Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 125 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 1 łyżka stołowa Kikkoman aturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej o 43% zawartości soli
- 1 łyżeczka cukru
Do dekoracji:
- 1 drobno posiekana cebula dymka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać do średniej temperatury 1 łyżeczkę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć na złoto-brązowy kolor i pozostawić do ostygnięcia.
W dużej misce dobrze wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, mleko, jajko, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz pieprz. Wyrobioną masę wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać w misce z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman o obniżonej o 43% zawartości soli oraz cukrem i odstawić na bok.
Uformować okrągłe klopsiki i rozgrzać na patelni 1½ łyżki stołowej oleju do średniej temperatury. Klopsiki podsmażać przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zredukować temperaturę i kontynuować smażenie jeszcze przez 4-5 minut, aż mięso się usmaży. Zalać sosem, zagotować i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć klopsiki z patelni i nieco zredukować sos przez odparowanie.
Klopsiki posypać siekaną cebulką dymką. Podawać z sosem i warzywami.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2½ łyżki stołowej oleju roślinnego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (mieszanego)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 70 ml Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki stołowe Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 125 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 1 łyżka stołowa Kikkoman aturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej o 43% zawartości soli
- 1 łyżeczka cukru
Do dekoracji:
- 1 drobno posiekana cebula dymka