Japońskie klopsiki z Ponzu
Wyszukiwanie
Filtr
Japońskie klopsiki z Ponzu
Bookmark
314 od 472

Japońskie klopsiki z Ponzu

Japońskie klopsiki z Ponzu

Składniki na 4 porcj(e/i)

Sos:

Do dekoracji:

  • 1 drobno posiekana cebula dymka

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać do średniej temperatury 1 łyżeczkę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć na złoto-brązowy kolor i pozostawić do ostygnięcia.

W dużej misce dobrze wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, mleko, jajko, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz pieprz. Wyrobioną masę wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać w misce z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman o obniżonej o 43% zawartości soli oraz cukrem i odstawić na bok.

Uformować okrągłe klopsiki i rozgrzać na patelni 1½ łyżki stołowej oleju do średniej temperatury. Klopsiki podsmażać przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zredukować temperaturę i kontynuować smażenie jeszcze przez 4-5 minut, aż mięso się usmaży. Zalać sosem, zagotować i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć klopsiki z patelni i nieco zredukować sos przez odparowanie.

Klopsiki posypać siekaną cebulką dymką. Podawać z sosem i warzywami.

Składniki na 4 porcj(e/i)

Sos:

Do dekoracji:

  • 1 drobno posiekana cebula dymka