Wyszukiwanie
Filtr
Japońska paella z ryżem konjac
Bookmark
284 od 328

Japońska paella z ryżem konjac

Japońska paella z ryżem konjac
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
1637 kJ / 391 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 opakowanie ryżu konjac (250 g)
  • 200 g ryżu risotto
  • 240 g filetu z piersi kurczaka
  • 120 g owoców morza (mrożonych)
  • 80 g rzodkiewki
  • 80 g marchewki
  • 7-8 strączków groszku cukrowego
  • sól
  • 80 g grzybów shiitake
  • 7 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe białego wina
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 120 g obranych krewetek (gotowych do przyrządzenia) 

przygotowanie

Ryż konjac i risotto przepłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do odcieknięcia. Filet z piersi kurczaka osuszyć i pokroić na cienkie paski, owoce morza rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Rzodkiewkę i marchew obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm, a następnie, razem z groszkiem cukrowym, blanszować przez ok. 3 minuty w gotującej się osolonej wodzie. Wyjąć warzywa i zahartować w zimnej wodzie. Groszek cukrowy pokroić ukośnie na drobne paski. Grzyby shiitake oczyścić i pokroić na cienkie plasterki.

Zagotować sos sojowy z winem, cukrem i 300 ml wody, dodać mięso z kurczaka oraz grzyby, gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, a następnie wyjąć mięso i grzyby. Przelać bulion przez sito do naczynia. Zmieszać 300 ml wody z przelanym przez sito bulionem. Dodać ryż konjak i risotto, marchew, rzodkiewkę, mięso kurczaka, grzyby, owoce morza oraz kraby i po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne ok. 15 minut do spęcznienia. Na koniec całość zamieszać.

Wyłożyć paellę do misek i podać po udekorowaniu paskami groszku cukrowego.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
1637 kJ / 391 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 opakowanie ryżu konjac (250 g)
  • 200 g ryżu risotto
  • 240 g filetu z piersi kurczaka
  • 120 g owoców morza (mrożonych)
  • 80 g rzodkiewki
  • 80 g marchewki
  • 7-8 strączków groszku cukrowego
  • sól
  • 80 g grzybów shiitake
  • 7 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe białego wina
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 120 g obranych krewetek (gotowych do przyrządzenia)