Wyszukiwanie
Filtr
Duszona gicz jagnięca z morelami
Bookmark
7 od 56

Duszona gicz jagnięca z morelami

Słodko i pikantnie zarazem - tak smakuje gicz jagnięca z tego przepisu. Duszona z morelami, czerwonym winem i sosem sojowym, podana z ziemniakami i brukselką.

Duszona gicz jagnięca z morelami
Całkowity czas: 70 min.
Czas przygotowania: 70 min.
4293 kJ / 1029 kcal
Tłuszcz: 63,3 g
Białko: 53,6 g
Węglowodany: 46,5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Jagnięcina
4 małe gicze jagnięce
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
100 g suszonych moreli
50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
700 ml bulionu wołowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.
  2. Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.
  3. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.
  4. Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml sosu sojowego Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.
  5. Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.
  6. Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
  7. Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką sosu sojowego Kikkoman.
  8. Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką sosu sojowego Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.
  9. Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 70 min.
Czas przygotowania: 70 min.
4293 kJ / 1029 kcal
Tłuszcz: 63,3 g
Białko: 53,6 g
Węglowodany: 46,5 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Jagnięcina
4 małe gicze jagnięce
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
100 g suszonych moreli
50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
700 ml bulionu wołowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina