
7 od 56
Duszona gicz jagnięca z morelami
Słodko i pikantnie zarazem - tak smakuje gicz jagnięca z tego przepisu. Duszona z morelami, czerwonym winem i sosem sojowym, podana z ziemniakami i brukselką.

Całkowity czas:
70 min.
Czas przygotowania:
70 min.
4293 kJ / 1029 kcal
Tłuszcz:
63,3 g
Białko:
53,6 g
Węglowodany:
46,5 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Jagnięcina
4 małe gicze jagnięce
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
100 g suszonych moreli
50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
700 ml bulionu wołowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie:
- Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.
- Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.
- Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.
- Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml sosu sojowego Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.
- Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.
- Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
- Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką sosu sojowego Kikkoman.
- Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką sosu sojowego Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.
- Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
70 min.
Czas przygotowania:
70 min.
4293 kJ / 1029 kcal
Tłuszcz:
63,3 g
Białko:
53,6 g
Węglowodany:
46,5 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Jagnięcina
4 małe gicze jagnięce
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
100 g suszonych moreli
50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
700 ml bulionu wołowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina