Chrupiące udka z kurczaka w imbirowym sosie Ponzu
Wyszukiwanie
Filtr
Chrupiące udka z kurczaka w imbirowym sosie Ponzu
Bookmark
42 od 302

Chrupiące udka z kurczaka w imbirowym sosie Ponzu

Chrupiące udka z kurczaka w imbirowym sosie Ponzu
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
1330 kJ / 317 kcal
Tłuszcz: 10.1 g
Białko: 44.3 g
Węglowodany: 7.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • 30 g pora
  • 5-6 „słomek” szczypiorku
  • 10 g imbiru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula

przygotowanie

Pora, szczypiorek i imbir drobno posiekać. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie wymieszać z olejem, sosem Ponzu, porem, szczypiorkiem i imbirem.

Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć bez tłuszczu i pod przykryciem przez ok. 10 minut – na powlekanej patelni i skórką do dołu.  Przy pomocy papierowego ręcznika usunąć tłuszcz z mięsa i kontynuować smażenie jeszcze przez 2-3 minuty, aż skórka będzie chrupiąca.

Sałatę lodową oczyścić i umyć. Marchewkę obrać i umyć, cebulę obrać z łupin. Wszystko posiekać w drobne słupki i piórka, rozłożyć na talerzach. Na tak przygotowanym posłaniu ułożyć kurczaka, skropić dressingiem Ponzu i udekorować kolendrą.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
1330 kJ / 317 kcal
Tłuszcz: 10.1 g
Białko: 44.3 g
Węglowodany: 7.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • 30 g pora
  • 5-6 „słomek” szczypiorku
  • 10 g imbiru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula