
Chrupiące udka z kurczaka w imbirowym sosie Ponzu

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
- 30 g pora
- 5-6 „słomek” szczypiorku
- 10 g imbiru
- 1 łyżeczka sezamu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona cebula
przygotowanie
Pora, szczypiorek i imbir drobno posiekać. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie wymieszać z olejem, sosem Ponzu, porem, szczypiorkiem i imbirem.
Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć bez tłuszczu i pod przykryciem przez ok. 10 minut – na powlekanej patelni i skórką do dołu. Przy pomocy papierowego ręcznika usunąć tłuszcz z mięsa i kontynuować smażenie jeszcze przez 2-3 minuty, aż skórka będzie chrupiąca.
Sałatę lodową oczyścić i umyć. Marchewkę obrać i umyć, cebulę obrać z łupin. Wszystko posiekać w drobne słupki i piórka, rozłożyć na talerzach. Na tak przygotowanym posłaniu ułożyć kurczaka, skropić dressingiem Ponzu i udekorować kolendrą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 100 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
- 30 g pora
- 5-6 „słomek” szczypiorku
- 10 g imbiru
- 1 łyżeczka sezamu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona cebula