
Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów

Składniki dla 4 porcja / porcje
Na wegetariańskie burgery:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 drobno posiekana cebula
- 400 g fasoli Borlotti z puszki, opłukanej i osuszonej
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Posiekany pęczek świeżej kolendry
- 50 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ubite jajko
- 3-4 łyżki nasion kuminu
Na salsę pomidorową:
- 4 dojrzałe pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- kapka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
przygotowanie
Aby zrobić salsę pomidorową należy usunąć z pomidorów gniazda nasienne, posiekać. Czerwoną cebulę cienko pokroić. Wymieszać pomidory, cebulę, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, oliwę i cukier. Pozostawić na czas robienia burgerów aby smaki się przeniknęły.
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski z fasolką borlotti. Użyć ubijaka do ziemniaków aby rozgnieść fasolę na pastę o niejednolitej konsystencji. Dodać kolendrę, bułkę tartą i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszać. Mieszanka powinna być raczej sucha, jeśli jest zbyt wilgotna należy dodać więcej bułki tartej.
Wilgotnymi rękami podzielić miks fasolowy na 4 kulki. Uformować każdą kulkę w płaskie na 2 cm kotleciki. Każdy z kotlecików obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć po czym zanurzyć w roztrzepanym jajku a na koniec obtoczyć w kuminie. Pozostały olej rozgrzać na patelni, smażyć po 2 burgery po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złocisto brązowe.
Serwuj natychmiast w bułkach z serem i dodatkiem salsy pomidorowej.
Wskazówka: Jest to zdrowa alternatywa dla grillowanych mięs, która doskonale sprawdzi się również w trakcie sezonu grillowego. Można serwować je w bułce lub same z sałatą i surówką coleslaw.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na wegetariańskie burgery:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 drobno posiekana cebula
- 400 g fasoli Borlotti z puszki, opłukanej i osuszonej
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- Posiekany pęczek świeżej kolendry
- 50 g Kikkoman Panko - chrupiącej panierki w japońskim stylu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ubite jajko
- 3-4 łyżki nasion kuminu
Na salsę pomidorową:
- 4 dojrzałe pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- kapka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku